Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3584Püspöki Palota - Pécs

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

Cím 7621 Pécs, Dóm tér 2.
GPS koordináta N 46.078217,E 18.223486
Régiół Dél-Dunántúl
Megye Baranya

Internet:

http://www.pecsiegyhazmegye.hu/

e-mail:

latogatas@pecs.egyhazmegye.hu

Telefon:

+36 72 / 513-057

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2009-09-26 - Látogatás dátuma: 2009-09-18 - Utolsó módosítás: 2018-01-15A pécsi Püspöki Palota a Pécsi székesegyház nyugati oldalánál található műemléki épület, melyet zömmel a 12. század folyamán építettek. A Püspöki Palotán a 19. században végeztek utoljára nagyobb méretű átalakítást Scitovszky János püspök megbízásából. A palota köré csoportosult épületek teszik ki azt a műemléki együttest, melybe bele tartozik a Barbakán is. A középkori eredet látható formáit későbbi átépítések szinte maradéktalanul eltüntették. Az alaprajzi rendszeren és a faltest anyagán kívül emlékét nem isőrzi más, csak az egykori védőtoronnyal megerősített kapualj és a délkeleti torony gótikus ablakának töredékei.

www.civertan.hu

A 12. századból való a trapéz alakú udvart közrefogó északi, keleti és déli szárny, valamint a palota mögötti kert északi oldalán álló épület, melynek helyén akkor a várbeli káptalan Szt. Jánosról elnevezett temploma állott. A reneszánsz korban a palotát jelentősen átalakították, mely időközben folyamatosan gazdagodott és a török hódoltság időszakát is majdnem változatlanul vészelte át. Az első nagyarányú átépítésre a 18. században került sor. A század első felében gazdasági rendeltetésű szárnnyal zárták le az udvar nyugati oldalát. A század második felében pedig Klimó György püspök az egész épületet alapvetően korszerűsítette. Az északi és keleti szárny fölé második emeletsort húztak és a déli szárnyat meghosszabbították a belső vár délnyugati sarkán álló toronyig. A homlokzatok is egységes barokk arculatot kaptak. A tér felé néző főhomlokzatot egy 19. századi metszetről ismerjük, amelyen a Pollack Mihály által átépített, klasszicista Székesegyház mellett még a barokk Püspöki Palota áll. A palotán a 19. században végezték az utolsó nagyobb méretű átalakítást. 1838-1852 között Scitovszky püspök megbízásából lebontották a nyugati szárny egy részét, a hozzá csatlakozó reneszánsz szabad lépcsőbel együtt, s neoreneszánsz stílusban építették át a keleti homlokzatot.

Az impozáns lépcsőházban elhelyezett műalkotások közül a XVIII. században készült gobelinek érdemelnek figyelmet, amelyeket Mária Terézia királynő ajándékozott Klimo György püspöknek. Az ebédlőt Lotz Károly és Dorffmeister István képei díszítik.

Látogatható a pipatórium, a konferenciaterem, a püspöki könyvtár eredeti otthona. A termekben a Petró-gyűjtemény mintegy háromszáz, a XX. századi magyar festészet kiemelkedő alkotóitól származó képe látható, a teraszon pedig tavasztól őszig Mayer Mihály jelenlegi püspök több száz darabból álló kaktuszgyűjteménye élvezi a napfényt.

A kert keleti részében egzotikus délszaki, illetve örökzöld növények között több Zsolnay-kerámia és egy kis aranyhalas medence bújik meg. A kert újabb részének térszervező szökőkútját Trischler Ferenc szobrászművész alkotása, egy kecses nőalak díszíti.


Abban a szerencsében volt részem, hogy a palotát Mayer Mihály megyés püspök mutata be.


A látnivalók nyitásáról figyelje: http://www.pecsiegyhazmegye.hu/turisztika oldalt, vagy érdeklődjön a következő elérhetőségeken:
E-mail: latogatas(kukac)pecs.egyhazmegye.hu
Telefon: 06 72 / 513-057

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *