Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2823Cella Septichora - Ókeresztény sírkamrák

Kategória Múzeum

Kép album megtekintése

Cím Pécs, Szent István tér
GPS koordináta N 46.077815,E 18.224537
Régiół Dél-Dunántúl
Megye Baranya

Internet:

http://www.pecsorokseg.hu/

e-mail:

Telefon:

72/510-628

Megjegyzés:

Üzemeltető: Sophianae Örökség Nonprofit Kft.

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2009-09-26 - Látogatás dátuma: 2009-09-18 - Utolsó módosítás: 2018-01-15A Dóm téren, és lejjebb, a Szent István téren is, már a Világörökséggé nyilvánított ókeresztény temető területén járunk. A kettőt elválasztó sétányról nyílik a Cella Septichora Látogatóközpont - modern bejáratán át juthatunk el az ókeresztény emlékek többségéhez.

A római kori Pécs, Sopianae ókeresztény temetoje 2000 óta a világörökség része. A temeto építészeti emlékei, festett és festetlen sírkamrák, kápolnák, épített sírok és sírboltok, átvészelve az eseményekkel teli évszázadokat, különösen a római kort követo nehéz idoket, szerencsésen fennmaradtak napjainkig. Nem utolsósorban azért, mert az emlékcsoport tudományos értékelésén túl az emlékek megorzése és bemutatása mindig természetes volt a városban élo és dolgozó kiváló történész, régész és építész generációk számára. A Péter-Pál sírkamra jelentoségét már a XVIII. században felismerték és megmentésérol gondoskodtak. A szintén korán elokerült Korsós sírkamrát és a Cella Trichorát is helyreállították az adott kor színvonalán, ugyancsak az ötvenes és hatvanas években feltárt Apáca utcai festett ikersírt és sírkamrákat. A XX. században sokszor nagyon nehéz körülmények között folyt a temeto feltárása.

A Cella Septichora Sopianae késo római ókeresztény temetojének régóta ismert épülete, az egyik legjelentosebb pannóniai szakrális építmény, amelynek teljes feltárására a mai napig nem került sor. „Mostoha sorsát” kedvezotlen elhelyezkedésének köszönheti. Nyugati zárófala a plébánia épülete alatt található, északi és keleti része a Káptalan utca alatt van, 6 méter mélységben. Nincs még egy ilyen épület a magyar régészetben, amelynek feltárására oly sok tervet szottek volna, és amelynek feltárása régész generációk álma volt évtizedeken keresztül.

A hétkarélyos temetői épület, a Cella septichora nevét viseli a látogatóközpont, de itt látható a Korsós és a Péter-Pál sírkamra, amelyek értékes falképeikről kapták nevüket, és több más, számozott sírkamra is.

Az ország egyik legjelentősebb ókori temetői épülete az Ókeresztény Mauzóleum. Ez a Látogatóközponton kívül található, ahogy az Apáca utca 8. és 14. szám alatti házak udvarán feltárt két ókeresztény temetőrészletet is.

A régészeti kutatások nem fejeződtek be, az eddig feltárt jelentős értékek közül jelenleg egyedül a székesegyház keleti szomszédságában található háromkaréjos építmény, a Cella trichora maradt továbbra is elzárva a nagyközönség elől, 1,30 m magasságig álló falainak értékes XII. századi falfestményei csak engedéllyel tekinthetők meg.

A Látogatóközpont autóval nem közelíthető meg, az autót közeli utcában (fizető) parkolóban kell hagyni és gyalogosan kell megközelíteni a Szent István teret, amely már új arcot kapott, a Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa project keretében.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *