Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 5330Nyáregyháza nevezetességei

Kategória Utazás

Kép album megtekintése

Cím Nyáregyháza
GPS koordináta
Régiół Pest
Megye Pest

Internet:

http://www.nyaregyhaza.hu/

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2009-07-31 - Látogatás dátuma: 2011-09-10 - Utolsó módosítás: 2011-09-12Nyáregyháza 2011 évben ünnepli megalakulásának 600 éves évfordulóját, ennek keretében 2011.09.08.11 között hatalmas rendezvénynapokra került sor.
Volt itt, sütés-főzés (verseny), tűzoltó bemutató, néptánc, koncert, arcfestés, ugrálóvár, modell hajó-, és repülő bemutató,. és sok-sok finomság, vidám hangulattal fűszerezve.

A község nevének "Nyár" előtagja egykori nyárfás helyre utal, melyhez az "egyháza" utótag akkor járulhatott hozzá, amikor a falu elpusztult, és csak templomának romjai maradtak meg. Helytörténeti kutatások szerint a Nyáry család, amelynek neve összefonódik a község történelmével, már az 1300-as évek első felében tekintélyes birtokkal rendelkezett Nyáregyházán, ill. az akkor "Nyár"-nak nevezett birtokon.

A települést először, 1411-ben, "Nyareghaz" formában említik egy Zsigmond király által kiadott oklevélben. Ezekben az időkben Zsigmond a hűségére visszatérteknek a birtokjogukat megerosítő adományleveleket állított ki, ami azért volt fontos, mert a birtokosoknak védelmet nyújtott a hatalmaskodások ellen. Ez késztette a Nyáry családot arra, hogy birtokukra több ízben is királyi adományt szerezzenek (1417, 1438).

Nevezetességei


 • Református-evangélikus közös templom, Nyáry Pál u. 28.
  Az evangélikusok és a reformátusok által közösen használt templom késő barokk stílusban - homlokzat előtti toronnyal - épült a XIX. század végén.
  Az evangélikus oltár a szószék mellett áll, és a református istentiszteletek alatt letakarják. Amikor az evangélikusok használják a templomot, az oltárt a szószék elé húzzák, és a helyére a református úrasztalát helyezik el.

 • Református templom – Felsőnyáregyháza
  A mindössze 40 űlőhelyes kis templom az 1980-as években épült az 50 évvel "öregebb" harangtoronyhoz.
  Különlegessége, hogy a tornyában lévő kisebb harang (1826-ban öntötte Eberhard Henrik, Pesten) eredetileg Nyáry Pál gazdaságában volt munkára hívó harang, melyet az étkezések idején is megkondítottak. Ez a harang kisérte utolsó útjára 1871. április 24-edikén Nyáry Pált, az 1848-as forradalom egyik vezéralakját. Nyáry Pál 1871-ben Pesten vetett véget életének, majd szülőfaluja mellett temették el, s akkor töltötte be a harang ezt a szomorú szerepet.

 • Római Katolikus templom, az egykori Wekerle-kúria (Jézus szíve-plébánia), Dózsa György u. 5., telefonszám: 29 / 490 - 010, kapcsolattartó: Plébániahivatal
  Az egykori Wekerle-kúria klasszicista stílusban épült 1830-ban. Wekerle Sándor miniszterelnök a XIX-XX. század fordulóján vette meg a kúriát Fabiny Teofiltól, a Tisza kormány egykori igazságügy-miniszterétől.
  A II. világháború után, templom hiányában, a katolikusok kapták meg az épületet, és ma is római katolikus plébánia és misézőhely.

 • Nyáry-kúria, Dózsa György u. 30.

 • Mannó-kastély, Dózsa György u. 30.
 • Nyáry Pál politikus
  Nyáregyháza történelmének legkiemelkedobb alakja Nyáry Pál politikus, itt született, 1805. február 27-én. Az 1848-49-es szabadságharcban való részvételével alapozta meg máig tartó hírnevét. Az 1835-től Pest Megye főjegyzőjeként, majd alispánjaként tevékenykedő liberális nemesi politikust a szabadságharc leverése után 10 évi várfogságra ítélték, ahonnan 1856-ban tért vissza kúriájába. Nagy érdemének tekinthető, hogy visszatérése után iskolát szervezett a faluban, felismerte az alsóbb néprétegek iskoláztatásának, szakképzésének szükségességét.
  Nyáry Pál 1871-ben Pesten vetett véget életének, majd szülőfaluja mellett temették el, 1871. április 24.-dikén.

 • Nyáry Pál mellszobra, Nyáry Pál út 20.
  A róla elnevezett iskola előtt áll a település legkiemelkedőbb személyiségének, Nyáry Pálnak (1806-1871) mellszobra.

 • Nyáry Pál sírja
  A temető melletti platánsor végén, a községet határoló, parkosított akácerdőben található.

 • Schodelné Klein Rozália szobra, Nyáry Pál út 20.
  Az első nagy magyar primadonna, Európa több nagyvárosában is fellépett a XIX. század közepén. Szobra szerelmének, Nyáry Pálnak a szülőfalujában áll, a helyi általános iskola előtt.
  A színésznő nemcsak énekhangja miatt volt ismert, hanem a Nyáry Pál alispánnal, a reformkor meghatározó politikusával folytatott viharos szerelme miatt is. Halála után a művésznőt Nyáry Pál szülőfalujában, Nyáregyházán temettette el, sírja a községet határoló, parkosított akácerdőben található. Kapcsolatuk hosszú ideig foglalkoztatta a reformkori nemesi közvéleményt.

 • Schodelné Klein Rozália sírja
  A temető melletti platánsor végén, a községet határoló, parkosított akácerdőben található Schodelné Kiss Rozália, az első nagy magyar primadonna (1811-1854) sírja.
 • Ezredvég Múzeum és Babagyűjtemény, Náry Pál u. 37.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai
Vér Imre: T. Szerkesztő! Gondolom téves a "Klein/Kiss" név és a Klein a helyes... Üdv.: Vér Imre Schodelné Klein Rozália sírja A temető melletti platánsor végén, a községet határoló, parkosított akácerdőben található Schodelné Kiss Rozália, az első nagy magyar primadonna (1811-1854) sírja.

www.kastlyok.hu * Start *