Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 1113Urunk menybemenetele - templom

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

Cím 9222 Bagonya, (Bogojina), Bogojina 108
GPS koordináta N 46.675190,E 16.277240
Régiół Muravidék
Megye

Internet:

https://www.druzina.si/zupnija/zupnijska-cerkev-gospodovega-vnebohoda-bogojina

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2009-06-22 - Látogatás dátuma: 2021-08-21 - Utolsó módosítás: 2021-08-25*** Korábbi látogatásunk: 2009 ***
A faluhoz bárhonnan érkezünk, már messziről látjuk a jó irányt, az Urunk menybemenetele templom különleges tornyai vezetnek minket.
A teplomhoz érve, egy kis dombon látjuk a teplomot, járművel érkezve a plébánia udvarán parkolhatunk, majd gyalog felsétálunk a szépen ápolt virágos parkon keresztül a bejáratig. Magyarok részére tábla is jelzi, hogy nem illik a temlom bejáratáig behajtani! A templomot nyitva találjuk (nem úgy mint Magyarországon, ahol ez ritkaság számba megy).
Az eredeti 14.századból való román stílusban épület eredeti épületet, a szlovén építész, Joze Plecnic teljesen átformálta. Az eredeti kicsiny szentélyt meghagyva, erre ráépítve, Európa egyik legkülönlegesebb szakrális épületée jött létre.

A munkálatok közel harminc évig tartottak, miközben egy impozáns és máshol nem látható harangtornyot (aszimetrikus kistorony elhelyezéssel) és egy baldahinos oltárt kapott a templom. Az oltár a híres filóci kerámiával van diszítve. A bejárat felett magasodva Krisztus védő karjait tárja fölénk.


Bagonya (szlovénül: Bogojina) község Szlovéniában, a Muravidéken (Prekmurje), Muraszombattól északra, így egyben a város körzetéhez tartozik. Lakói vend nyelvjárást beszélnek. A község a történelmi Magyarország területén feküdt, közigazgatásilag Zala vármegyében. Írásos emlékek a faluról 1208-ból maradtak ránk, akkor latinul neve Bogin volt, így a vidék legrégebbi települései közé tartozik.

Forrás: http://www.panon.si/hu/bogojina.htm
Bogojina - a Gorickoi Dombság lábánál elterülő falu - a múltban szerény emberek otthona volt, akik többnyire az égre és az égi honra vetették tekintetüket. E település számos papot, énekest és szorgalmas embert adott a világnak. Amikor 1926-27-ben itt járt a neves építész Joze Plecnik, T. G. Masaryk barátja, átépítette a korábbi román-gót templomot és muravidéki nevezetességgé tette. Már messziről feltűnik a henger alakú harangtorony, mely fehéren nyúlik az ég felé, mint egy malom kéménye. Plecnik saját építész-iskolája, valamint bécsi és prágai tapasztalatai alapján a márványoszlopokat tölgyfamennyezettel zárta le és hazai fazekasok kerámiaedényeivel díszítette. Ideális együttélése ez az agyagnak, fának, kőnek. Három olyan anyag ez, mely a szorgalmas embernek mindig kéznél van, ezeket az ember a földből nyeri ugyanúgy, ahogy a muravidéki rétes hozzávalóit. Jože Plečnik alkotói életműve egy háromszög három csúcsa: Prága, Ljubljana és Bogojina.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *