Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3840Festetics Kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 7931 Csertő, Szabadság utca 1.
GPS koordináta N 46.087877,E 17.800941
Régiół Dél-Dunántúl
Megye Baranya

Internet:

http://nyugdijaskastelyok.hu/

e-mail:

nyugdijaskastelyok@gmail.com

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2020-09-03 - Utolsó módosítás: 2020-09-04A kastély legújabb kora: (2020) felújítása folyamatban, tervezett nyitása 2020 évvége, a hasznosítás célja:
Nyugdíjas otthonok, kastélyos környezetben és minőségben, melyekben apartmanok kerülnek kialakításra.

2011.11.02: a kastély és környezetének állapota egyre síralmasabb! Kár érte!

2007.08.05-én ismét felkerestük a kastélyt és próbáltunk információt beszerezni, hogy mi változott ott létünk óta. Hát nem sokat tudtunk meg, a Kastély területére nem lehetett bejutni, mert a bejárati kapu lánccal és lakattal le volt zárva. A Kapu két oszlopa téglából felépített újnak tünő alkotás volt. A telek szobszédságában sem tudtak információt adni. Annyit lehetett látni kívülről, mintha lettek volna munkálatok a kastély falain, de lényegi változást nem tapasztaltunk, sőt, maga a panzió is zárva volt. Úgy tűnik az új Tulajdonos nem jutott előbbre elképzelései megvalósításában, de akár az is lehet, hogy feladta, és új Tulajdonosra vár a további munka.

A kastély történetében az első periódus feltehetően a Somssichok birtokszerzésével hozhatjuk kapcsolatba. Ebben az időszakban kisebb késő barokk kúria épült, ahol a Somsichok földszintes lakóhelyét gazdasági épületek egészíthették ki. Az udvarházat az 1782-85 között készült I. katonai felmérés is feltünteti, a mai kastély helyén, a déli és északi szárny előzményeként jelöl épületeket. Csertőt 1834-ben gróf Festetics Antal vásárolta meg. A legkorábban ismert Festeticsek horvát eredetűek, a zágrábi püspökség gazdasági tisztviselőiként tevékenykedtek majd 1625-ben magyar nemességet is kaptak. A kastély második periódusa gróf Festetics Antal birtokszerzése utánra tehető. Gróf Festetics Antal nagy építtető volt. Dégen kastélyát, Pesten a Zrínyi utcában és a Zrínyi és Nádor utca sarkán építtetett házakat Pollack Mihállyal. A csertői kastély tervezőjét nem ismerjük, de a kastélyalaprajzi kialakítása és a homlokzatarchitektúrájának egyszerűsége alapján megállapítható, hogy a tervező elsősorban az építtető kívánságát valósította meg. Az U formájú épület a II. katonai felmérés (1829-66) és a III. katonai felmérés (1872-74) térképein egyaránt megfigyelhető. A kastély harmadik építési periódusa gróf Festetics Imréhez köthető, aki apja halála után 1877-ben nagybátyja: Dénes gróf révén, az általa alapított hitbizományként kapta meg Csertőt. Gróf Festetics Imre 1881-ben építette át a kápolnát, 1886-ban a kastélyt neoreneszánsz stílusban grazi építőmesterekkel, amit a melléklépcsőház pihenőjének ablakfülkéjében elhelyezett építési tábla is bemutat.

Gróf Festetics Imre halála után is a kastély a család tagjainak a birtokában maradt, akik az épületeket többször felújították. A kastély a II. világháború után görög iskola, majd postás üdülő lett, a berendezési tárgyai lassan, de biztosan elfogytak. Az 1948-ban felvett leltárban már csak 35 tétel szerepelt. Az épületekben 1952-1996 között a megyei tanács által fenntartott gyermekotthon
működött.

Az ingatlant 1999-ben vásárolta meg a Kreatív-Invest Kft.
Még ebben az évben készültek el a kastély szállóvá alakításának az elvi engedélyezési tervei, majd
2000-ben az engedélyezési tervek. A 4 csillagos szálló várható megnyitása 2006 nyarára volt tervezve.
Ez csupán terv maradt, a kastély és állaga, egyre szörnyebb állapotba kerül.

Szerencsére a kastély megmenekül, bővebben itt olvashattok róla:
https://www.facebook.com/notes/nyugdíjas-kastélyok/csertői-festetics-kastély-története-1360-tól-napjainkig-költözzön-velünk-a-grófi/1334419790068781/

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *