Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4990Munkás Szent József kápolna

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

Cím Szeleste
GPS koordináta N 47.308219,E 16.827965
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Vas

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2009-05-03 - Látogatás dátuma: 2009-05-02 - Utolsó módosítás: 2019-04-02A kápolna a Szelestei Arborétumban található, eredetileg kútház volt (romos).

A kápolna létrejöttének rövid története, az eredeti cikk a Magyar Nemzet-ben olvasható
A Szelestei Kastélyszállót üzemeltető Halász Ferenc nővére Kulcsár Zsuzsa 2005-ben került Szelestére, a kastélyparkban (Arborétum) tett első sétája alkalmával fedezte fel a fák között megbújt kőházat. "Jaj de kedves kis kápolna!" - kiáltott fel. Ám a helyiek hamar kiigazították: nem kápolna az, csak kútház, amelyet még a grófék építettek.

Négy év telt el, amire aztán a kápolna ötlet egészen megérett, s Zsuzsa bekopogtatott a szelestei polgármesterhez. Érdemes megemlíteni, hogy a kastély tulajdonosa magánszemély ugyan, de a kastélypark értékes arborétuma felett Szeleste község rendelkezik. Az önkormányzat nyitottnak bizonyult, felajánlották a kútház parányi épületét hasznosításra.

Decemberben érett meg az elhatározás. Zsuzsa elkezdett építészt keresni.
Miért választotta Józsefet a kápolna védőszentjének és névadójának? - azt mondja, a mai zaklatott, szétzilált társadalomban jó lenne visszaállítani a családba vetett hitet, s különösen az apa és az erős férfi szerepét. Az anya-gyerek kapcsolatra berendezett társadalom elfeledkezik arról, hogy a család valójában: apa, anya és gyerek. Rengeteg a szétválasztott család, s a média is azt sugallja, nyugodtan szüljön csak a nő egyedül, majd felneveli valahogy azt a gyereket. Szent Józsefről ugyan kevés szó esik a Bibliában, lénye, szerepe viszont ma különösen példaértékű: elfogadta és felnevelte azt a gyermeket, akit a teremtőtől kapott.

A tervező Őrfi József lett, egyszerre teológus és építész, aki már két kápolnát is épített. Egyet Pilisszántón a hegyen, egyet Kállósemjén mellett a tanyabokorban. Őrfi József szívesen fogadta Zsuzsa megkeresését, és természetesen ellenérték nélkül vállalta a tervezést, kosztért-kvártélyért az építést.

Ráday-Pesthy Pál Frigyes, a szálló visszajáró vendége karácsonykor meglepte Kulcsár Zsuzsát egy öszszeggel, amivel – a kápolna tervezett építését hallva – az ólomüveg ablakok készítéséhez kívánt hozzájárulni. És gyűltek, gyűltek a segítő kezek. Ha az ország is így épülne-szépülne, nem beszélne senki a válságról ma. Császár Zoltán, Zsuzsa unokaöccse (több templomot szintén önzetlenül restauráló szakember) elvállalta a fő szervezést a segédjével, Molnár Miklóssal és két helybeli fiúval, Szabó Bélával és Vörös Csabával.
Amikor az építész télvíz idején egy mérőszalaggal a kútházat méricskélte, arra sétált egy vendég, s hát csak megkérdezte, ugyan mit mér. Őrfi József elmondta. A törzsvendég – Kiss Pál – pedig bevallotta, ő valójában szobrász, s ebben a minőségében sebtiben el is vállalta – persze hogy ingyen – az oltárszobor megmunkálását: háromalakos (Szent Család) faszobrot készített. A vörösréz kereszt készítését egy barát, Harmatos László vállalta, s bejelentkezett egy másik barát, Császár Tamás, aki felajánlotta a családi gyűjteményben őrzött díszes szenteltvíztartót a kápolnához. Családi barát Szekeres Gyula is, aki az asztalosmunkát vállalta. Egy februári délelőttön egyszer csak telefonált az egyik szállóvendég, Bognár László: lenne egy harangja. Ekkor Zsuzsa már alig hitte, hogy ilyesmi megtörténhet, amikor felhívott, bizony nekem is elakadt a szavam.
Az interneten böngészve Zsuzsa ólomüveges után nézett, talált is egyet, Czirják Attilát Szentendrén, aki először elmondta a nagy, kerek összeget, amiért a munkát vállalja, ám miután megtudta, miről is lenne szó, s másnap leutazott Szelestére, közölte: anyagköltségen megcsinálja.

Ez a kápolna napközben mindig nyitva áll majd a betérő előtt, hogy ne csak esztétikai élmény legyen.

(Magyar Nemzet Online - Muray Gábor)

A kápolnát 2009. május 2-án délelött 11 órai kezdettel, szentelte föl Munkás Szent József tiszteletére a szabadtéri szentmisét celebráló Dr. Rátkai László esperes (Ják), Rátkai Imre és Inzsöl Richárd plébános.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *