Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2263Öböl XI. - Kopaszi gát, Lágymányosi öböl

Kategória Szabadidő , Utazás , Sport

Kép album megtekintése

Cím 1117 Budapest, XI., Kopaszi gát 5.
GPS koordináta N 47.466745,E 19.064455
Régiół Pest
Megye Budapest

Internet:

http://www.obol.hu/

e-mail:

info@obol.hu

Telefon:

1/203-4850

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2009-04-13 - Látogatás dátuma: 2009-04-11 - Utolsó módosítás: 2009-04-13Az Öblöt véletlenül fedeztem fel, fiamnak volt ott vitorlás versenye. Nagyon szépen rendezett és kialakított szabidő hasznos eltőltésére alkalmas parkosított terület. Kulturált WC-kkel, a gát közepén egy Eurókonfort gyermek játszótérrel, egy Cafe Ponyvaregény kévézó és éttrem, egy kiállítás Újbuda bemutatásával, és hatalmas ZÖLD park, ahol a füre lépni SZABAD! Vizisport, séta, napfény, szabad levegő!

A Kopaszi gát által határolt, Lágymányosi öblöt körülvevő, egyedülálló természeti adottságú, igényesen kialakított, Újbuda első, magántőke bevonásával létrehozott és a nagyközönség számára megnyitott modern parkja jelenleg 10 hektárnyi területen várja a pihenésre, aktív kikapcsolódási illetve sportolási lehetőségre vágyó látogatóit.

A Lágymányosi öböl és a Kopaszi gát története.
A Lágymányosi öböl története szervesen kapcsolódik a XI. kerület legfiatalabb városrészének Lágymányosnak a történetéhez. A területet az 1838-as árvíz után kezdték átalakítani árvízvédelmi, a folyószabályozást elősegítő céllal. Első változást a Gellért-hegytől délre húzódó töltéspart megépítése okozta, amellyel kihasították a tölcsérszerűen kiszélesedő Dunából a Lágymányosi tó öblét.

1870-ben épült meg az ún. Kopaszi párhuzammű, amelynek az összekötő vasúti híd alatt létesült medencéjét a kor követelményeinek megfelelő, az áruk ki és berakodására alkalmas, vágányzattal is ellátott téli kikötővé kívántak berendezni. Az újabb változtatást a területen az akkori nevén József Műegyetem megépítése okozta, amikor is az egyetem környékén mintegy 72 000 m2-nyi megfelelő területet a tó északi részéből töltötték fel.

Az öbölben a kikötő funkció mellett, jelentős szerepet kapott a sportolás is.

Előbb Lágymányosi tóként, majd öbölként is a városrész kedvelt strandoló, úszó, sporthorgász és evezős terepe volt az itt élőknek. Ez a szerep a II. világháborút követően is fennmaradt, majd az 1950-es évektől a nagyszabású beépítések során területe csökkent és az évtizedekig itt üzemelő vendéglátó, sportolást és kikapcsolódást szolgáló létesítmények állapota folyamatosan romlott.

Új lendületet akkor kapott a terület fejlesztése, amikor 2003-ban a kerület Önkormányzata és a környékbeli telkek tulajdonosa közös vállalkozást, az ÖBÖL XI. Kft.-t létrehozták, hogy végre gazdára és funkcióra találjon a terület.

Az Öböl XI. Kft. tulajdonában lévő fejlesztési terület meghaladja az 56 hektárt.
A parkban történő tartózkodás ideje alatt kérjük kedves látogatóinkat, hogy velünk együtt óvják az elmúlt években létrehozott értékes környezetet, az elkészült sétányokat, épületeket, zöldterületeket, melyek így a térség ékköveként hosszútávon szolgálhatják közös célunkat, a kulturált kikapcsolódást és a természettel való közvetlen kapcsolat fenntartását.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *