Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2200Szerb ortodox (Szent Miklós ereklyéinek átvitele) templom

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

Cím 2309 Lórév, Csarnojevity Arzen u. 114
GPS koordináta N 47.114139,E 18.895441
Régiół Pest
Megye Pest

Internet:

http://www.lorev.hu/vallas.php

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2009-04-04 - Látogatás dátuma: 2009-04-04 - Utolsó módosítás: 2018-01-02A Csepel-sziget déli részén Pest megye egyik legrégebben lakott helye a Ráckeve melletti Lórév, közel a Duna fő ágához. Szomszéd települései még délről Makád, keletről Szigetbecse.

Lóréven már a török idők óta élnek ortodox keresztény szerbek, de nagyobb számban az 1690-es „Nagy bevándorlás” alkalmával érkeztek a településre. A község egyetlen temploma a Szt. Miklós ereklyéi áthozatalának szentelt, szerb ortodox templom. A mai egyhajós copf stílusú későbarokk templom a XVIII.sz. végén épült. Az írásos feljegyzések alapján már a XVII. században ezen a helyen fatemplom állt, melyet az 1705. évi újjáépítése után, 1714-ben Mihajlo Milosevics budai püspök szentelt fel. A templom mai alakját az 1850-es tűzvész utáni újjáépítés során nyerte el, tetőszerkezete pedig a torony sisakon feltüntetett 1895-ben készült. Belső berendezése Harminc Mihály a századforduló neves belsőépítészének tervei alapján lett kialakítva.

Az ikonosztáz vászonképeit a szlovákiai Jablonovcében (Gabloncban) Hoffrichter mester műhelyében festették 1901-ben. A templom külső felújítását 1994-ben a helyi Önkormányzat és a Budai Szerb Ortodox egyházmegye finanszírozta. A belső felújítás a II. Világháború során megsérült ikonosztáz képeinek restaurálásával kezdődött. 1997-ben főként helyi hívők adományaiból a képfal ikonjai lettek felújjítva, az ikonosztáz faszerkezetének restaurálása 2000-ben fejeződött be a hívek, Budai Egyházmegye és a Műemlék Hivatal támogatásával. A felújítás következő szakaszában 2004-ben elkészült az épület vízszigetelése. A rekonstrukció hátralévő szakaszában sor kerül az ablakok cseréjére a belső vakolat rekonstrukciójára és a bútorzat restaurálására.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *