Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 5406Hollókői vár

Kategória Vár , Múzeum

Kép album megtekintése

Cím 3176 Hollókő
GPS koordináta N 47.997664,E 19.582021
Régiół Észak-Magyarország
Megye Nógrád

Internet:

http://www.hollokoivar.hu/

e-mail:

hollokoivar@vipmail.hu

Telefon:

Megjegyzés:

Polgár Péter: 06/30/597-8952

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2009-01-18 - Látogatás dátuma: 2011-06-05 - Utolsó módosítás: 2015-03-31Legkorábbi részeit, a környéket uraló Kacsics nemzetség tagjai emelték a 13. század második felében. A 14. század elején kitört anarchikus belháborúban kénytelenek voltak meghódolni Csák Máté tartományúr előtt, a továbbiakban őt szolgálták fegyverükkel.

1313-ban az országot lassan ismét egységes állammá formáló Anjou Károly király serege vette be, majd a győztes uralkodó kedvelt hívének, a szintén Kacsics nembeli Szécsényi Tamásnak adományozta. A következő évszázadokban az ő utódai birtokolták a hollókői váruradalmat.

A 15. század elején a vár (Szécsény, Salgó és Csővárral együtt) a huszitáké lett. Maga Giskra János a várban egyezkedett Hont és Nógrád megye küldötteivel.

A 1455-ban (fiú örökösök hiányában) Szécsényi László vejeinek, Guthi Országh Mihálynak és Losonczy Albertnek zálogosította el vagyonát, benne Hollókő várával. A 15. század végén és a 16. század elején, a Losonczyak és Guthi Országok jelentősen átalakíttatták a várat. Az ötszögletes lakótorony és palota együttesét kibővítették a külsővárral, ahol helyet kapott az istállók és raktárak sora.

Miután a török 1541-ben elfoglalta Buda várát, egyre nagyobb veszélybe kerültek a nógrádi várak is, melyeket a Habsburg hadvezetés beletagolt a királyi végvárrendszerbe. A vár falai között állomásozó helyőrség feladata volt megakadályozni a rablóportyáikra induló török lovascsapatok betörését a környező jobbágyfalvakba, de csekély létszámuk miatt ezt csak nehezen tudták végrehajtani.

A nógrádi várakat Ali budai pasa az 1552-es hadjáratában sorra elfoglalta. Közéjük tartozott Hollókő is, melynek védői a hatalmas sereg közeledtére ellenállást nem tanúsítva menekültek posztjukról. A várban később, egy 1556-os zsoldlista szerint Mohamed aga állomásozott huszonegy zsoldosával.

A királyi seregek 1593 őszén vették vissza ágyúlövés nélkül, ekkor a török csapat megfutamodott belőle. A katonai jelentőségét már elvesztett kicsiny végvárat 1663-tól húsz esztendeig ismét a törökök tartották hatalmukban. Később a Bécs városának felmentéséből hazafelé tartó Sobieski János lengyel király csapatai szabadították fel véglegesen a „pogányok” hatalma alól. A gazdátlan erődítményt 1711-ben több helyen is felrobbantotta a császári katonaság.

A következő évszázadokban az időjárás vasfoga – párosulva a lakossági bontásokkal – erősen megkoptatta falait. Pusztulásának csak az 1966-1969 közötti régészeti feltárás és helyreállítás vetett véget,.
Hosszú felújítási periódust követően 1996-ban nyitották meg a látogatók részére, így jelenleg a hollókői vár a környező vidék legépebb középkori vára.
A felújítás eredménye sokkal jobb mint amire számítottam, néhány fedett teremben kiállítási anyagot helyeztek el, tablók, ruházat, a vár feltárásáról, felújításáról készült képes tablók. Egy szegletben kápolna került kialakításra.

A várhoz közeli parkolóban lehet megállni (parkolási díj 600 Ft, melyben két 100-100 Ft bónusz is rejlik), a parkolóból 15 perc gyalogosan némi emelkedővel köves úton, vagy megvárni a kisbuszt, amely (max 13 személy), 550 Ft/személy) díj ellenében felvisz egészen a vár bejáratáig.
A váron kívűl, a bejárattól 30 méterre, egy kultúrált WC komplexum került kialakításra, a belső várban pedig a volt gazdasági épületben egy kis büffé-t üzemeltetnek. Ott jártunkkor, forró meleg rétest ehettünk, van még üdítők sokasága, kávé.


www.civertan.hu

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *