Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 5487Siklós nevezetességei

Kategória Utazás

Kép album megtekintése

Cím Siklós
GPS koordináta N 45.851813,E 18.299049 - nem pontos!
Régiół Dél-Dunántúl
Megye Baranya

Internet:

http://www.siklos.net

e-mail:

info@siklos.net

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-12-22 - Látogatás dátuma: 2011-06-12 - Utolsó módosítás: 2014-12-31Siklós Dél-Baranya és a Dráva medence természeti, történeti és kulturális értékekben egyik leggazdagabb települése. Jelentőségét kiváló természeti adottságai, szubmediterrán éghajlata, az itt élők vendégszeretete és a magyar történelemben betöltött szerepe adja.

A település a Villányi-hegység ölelésében, a síkságból kiemelkedő dombot uraló vár köré épült. A siklósi vár az egyik legkorszerűbb hadászati létesítmény, s egyben az egyik legjelentősebb magyar reneszánsz stílusú építmény. A Siklósi, Gara, és a Perényi-család idejében nádori székhely.
A rövid ideig tartó tél, a nagyon enyhe tavasz, az októberig elnyúló nyár miatt a környék minden történeti korszakban kedvelt lakóhelye volt az embernek. A rómaiak is szívesen telepedtek le a hegység közelében, építettek villákat, lakóépületeket és művelték a kerteket, szőlőültetvényeket. A római kori Serena (Siklós) dombján épült őrtorony vigyázta a várdomb alatt elkanyarodó, nyugat felé húzódó hadiutat, melyen a népvándorlás-kori népek, majd a tatár, török seregek özönlöttek a Dunántúlra.

Az első dokumentum, egy 1294-ből származó oklevél már Castrum Soklos-ról tesz említést, tehát ebben az időszakban feltételezhetően már áll a római erődítménymaradványokat is tartalmazó vár. Siklós a XIV.században a Gara-család uralkodása alatt lesz először az ország egyik központja, mint a nádor városa.

A város nevezetességei

 • Siklósi vár

 • Malkocs bej Dzsámi

 • Görögkeleti templom.
  Információ: Művelődési Központ, (72) 579-297, (72) 579-427
  Siklóson a XV. században telepedtek le a szerbek és 1738-ban a hívők adakozásából templomot emeltek, melyet leégése után 1783-ban a mai alakjában építettek újjá.

  www.civertan.hu

  A templom copf stílusú épület, egyhajós, csehboltozatokkal és nyomott íves apszissal. Ikonosztáza és berendezése 1800 körül készülhetett.A berendezések legértékesebb darabjai - köztük egy rekeszzománcos XII. századi nyakbavaló ereklyetartó doboz - a szentendrei görögkeleti egyházművészeti gyüjteménybe került.
  Az épület évtizedekig nagyon elhanyagolt állapotban volt, most felújított állapotban tekinthető meg.

 • Plébánia templom

  www.civertan.hu

  A római katolikus plébániatemplom a siklósi várhegy délkeleti csücskében, az 1540-ben épült Perényi-bástya védelmében áll a hozzá délről csatlakozó egykori kolostorral együtt.
  Ugyanekkora eredménynek tekinthető, hogy a város barokk plébániatemplomának felújítása során fény derült a templom középkori eredetére és napvilágra kerültek a szentélyben található középkori freskó festés nyomai.

  A római katolikus plébániatemplom a siklósi várhegy délkeleti csücskében, az 1540-ben épült Perényi-bástya védelmében áll a hozzá délről csatlakozó egykori kolostorral együtt.

  1950-ig a ferenceseké volt, akik a község töröktől történt visszafoglalását követően települtek az akkor romosnak mondott épületegyüttesbe, amelyet a hagyomány a bencések középkori Szentháromság-monostorával azonosított.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai
siklos.net: Sikls s krnyke programjai egy helyen: http://www.siklos.net

www.kastlyok.hu * Start *