Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2727Batthyány kastély - (Adorjánfalva)

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím Rakican
GPS koordináta N 46.646858,E 16.194062
Régiół
Megye

Internet:

http://www.orsegieletmodturak.hu/

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-11-09 - Látogatás dátuma: 2021-08-21 - Utolsó módosítás: 2021-08-25*** Korábbi látogatás: 2008 ***
A település első írásos emléke 1322-ből származik, ebben Rakicant Rekythe néven említik, bár feltételezések szerint a település már római kórban is létezett. Egy évszázaddal később, 1422-ben első ízben tesznek említést a Mura völgyi síkságon lévő település kastélyáról, eredetileg Széchy család bírtokaként.
Később a kastély házasság révén a Poppel családhoz, majd 1607-től II. Batthyány Ferenc, Poppel Évával kötött házassága révén a Batthyány család bírtokába került.

A kastély 1645-ben egy török támadás során leégett, melyet Batthyány Ádám 1648-1655 között újjáépített. A korábban reneszánsz stílusú kastély a XVIII. századi átépítést során nyerte el, barokk kialakítású arculatát.

A kastély melletti parkban számos ritka növény és egy neogót kápolna található.
A kastély napjainkban többféle funkciót lát el. Földszintján ismert istálló és lovasoktatás működik (mozgássérültek részére), emeleti szárnyában oktatási központ található. A kastély pincéjében, a környék borainak gyűjteményét tárolják.

A kastély helyreállítása Phare támogatással folyamatban van, egyik szárnya (oktatási központ) felújítása a vége felé közeledik, de már használatban van. Az épület teljes tetőzetének felújítása már megtörtént.

A kastély része a Batthyányiak és az Őrvidék a lélek fényében - határon átnyúló komplex turisztikai zóna kialakításának, a fogyatékkal élők számára kompatibilis szolgáltatási struktúrával.
Körmend Város Önkormányzata a Szlovénia-Magyarország-Horvátország INTERREG IIIA program 2004-2006 támogatásával a Batthyányak és az Őrvidék a lélek fényében elnevezésű projektet valósítja meg.

A Project teljes anyaga: http://www.orsegieletmodturak.hu/index.php?oldal=projekt&nyelv=hu

A Batthyányak és az Őrvidék a lélek fényében című uniós projekt lehetőséget adott egy olyan turisztikai programcsomag kidolgozásához, amelyben a főúri kastélytól a falusi portáig terjedően bemutathatjuk Önöknek Körmendtől az Őrségen át a szlovéniai Rakican (Batthyányfalva) helységig terjedő terület látványosságait.

A projekt egy speciális határon átnyúló turisztikai zónát kíván létrehozni a körmendi Batthyány várkastélytól Muraszombatig, illetve Rakican-ig, (ahol a másik Batthyány kastély található) amelyben a kulturális turizmus, az ökoturizmus, a vallási turizmus, a kastélyturizmus iránt elkötelezettek, valamint a látáskárosultak, fogyatékosok köre egyaránt megismerheti a múlt jellegzetes életmód paradigmáit a főúri kastélytól a falusi portáig.

Mai formájában egy nagyméretű barokk kastély, amely egy négyszögletű udvart zár körbe, s amelynek kertjében egy neogót kápolnát találunk. A gyönyörű kertet évszázados fák díszítik, de az épület részletei is figyelemre méltóak. Jelenleg jórészt romos (csak az állagmegóvást végezték el az épület nagy részén), egyedül az udvari homlokzat és néhány belső tér készült el véglegesen. A teljes körű hasznosításhoz még igen sok munka van hátra, de már most is sejthető, hogy az elkészült épület a vidék egyik csodája lesz. Az épületben jelenleg oktatási központ működik, az istállójában lovas oktatás folyik, pincészetében pedig megtalálhatók a környék borai.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *