Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2014Római katolikus templom (Szent László király)

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

Cím Berhida, Hősök tere 2.
GPS koordináta
Régiół Közép-Dunántúl
Megye Fejér

Internet:

e-mail:

Telefon:

88/455-049

Megjegyzés:

Plébániahivatal, bejelentkezéssel látogatható.

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2008-11-06 - Látogatás dátuma: 2008-10-21 - Utolsó módosítás: 2008-11-06A képalbumban lévő képeket Légány Csaba készítette.

Berhida igazán figyelemreméltó történelmét tekintve a középkorból maradt ránk egy szép arányú, , mely Európa szerte egyedülálló építmény. A templom nyugati homlokzata előtt, sátortrtős torony áll, mögötte téglalap alaprajzú hajó, amelyhez a nyolcszög, három oldalával záródó szentély csatlakozik.

A templomról történeti adat csak a XIV. század közepétől kezdve van. Berhida valószínüleg már a XII. század közepétől a veszprémi püspökség birtoka. Az első ismert oklevél 1363-ban, mint püspöki falut említi, ekkor már plébániatemploma van.

Délen a szentélyhez szabálytalan alakú sekrestye kapcsolódik. A torony nyugati oldalán található bejárati kapu kőkeretes csúcsíves, homlokzatán szabálytalan elrendezésben eltérő méretű kisablakok vannak. A torony fő- és osztópárkánya, a hajó és a szentély párkánya kőből készült gótikus horonytagolással. A toronysisakon két, a szentély feletti tetőcsúcson egy gótikus kereszt áll.
A torony alatti előcsarnok dongaboltozatos északi és déli falában ülőfülkék vannak, padlózata kőburkolatú. A nyugati karzatot két nyolcszög alaprajzú pillér tartja, boltozata fiókos donga, a hajó felé három ívvel megnyitva.
A boltozat a falakhoz hat gótikus, tagozott válkővel csatlakozik. A templomhajót kétszakaszos bordás keresztboltozat fedi, a két zárókoben címerrel.

A karzatról a toronyba, onnan a padlástérbe jutunk. A torony fából készült szintosztásai hiányoznak, így jól látható a toronysisak kőből falazott szerkezete. A toronysisak, a hajó és a szentély feletti tetőszerkezete is egyedülálló megoldású: teljes egészében kőből épült. A sekrestye feletti tetőszerkezet is hasonló megoldású. Ez a tetőszerkezet - egyéb értékein túl - különleges helyet biztosít a magyar, sőt a nyugat-európai emlékanyagban is.

Az 1963-64-es műemléki helyreállítást tudományos kutatómunka és régészeti feltárás, falkutatás előzte meg.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *