Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3312Magyar Nyelv Múzeuma

Kategória Múzeum

Kép album megtekintése

Cím 3988 Széphalom, Kazinczy u. 275.
GPS koordináta N 48.436447,E 21.621866
Régiół Észak-Magyarország
Megye Borsod-Abaúj-Zemplém

Internet:

http://www.nyelvmuz.hu

e-mail:

info@nyelvmuz.hu

Telefon:

47/521-263

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-10-26 - Látogatás dátuma: 2008-10-25 - Utolsó módosítás: 2014-05-08Széphalmon, Kazinczy Ferenc egykori gyümölcsöskertjének helyén 2008. április 23-án megnyílt A Magyar Nyelv Múzeuma. Az Európában egyedülálló intézmény modern és mégis tájba illő impozáns épületét Radványi György Ybl-díjas építész tervezte. A múzeum létesítésének gondolata Dr. Pásztor Emil nevéhez fűződik, aki az egri tanárképző főiskola tudós nyelvésze, a Kazinczy Ferenc Társaság tagja volt. A múzeumban három kiállítótér, könyvesház, szemináriumi terem kapott helyet, valamint egy előadóterem száz kényelmes zsöllyével, korszerű hang- és fénytechnikával, amely alkalmassá teszi hangversenyek, kulturális találkozók, irodalmi estek megrendezésére is. A magyar nyelv múltját, jelenét és reményteljes jövőjét bemutató állandó kiállítás 2009. október 23-ára készül el, korszerű hang- és látványelemeket is alkalmazva szemlélteti majd nyelvünk fejlődését, képet ad táji tagozódásáról, mai változatairól.

A Magyar Nyelv Múzeumát a Kazinczy Ferenc emlékpark veszi körül. A park Széphalom belterületén, a közút mellett található. A szépen gondozott emlékpark védett természeti érték. Területe 4,4 ha, 1976-ban az egészségvédelemre jelölte ki a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium. Az akkori adatok szerint tengerszint feletti magassága 110-120 m, talaja homokos, részben agyagos vályog. Az előforduló fafajok: gyertyán, akác, kőris, erdeifenyő. A faállomány két osztályba sorolható, az átlagos záródás 40%. A kert közepén ligetes, füves rész van, míg a keleti és déli szélén, több fafajból álló, vegyes korú és záródású állomány található.

2008. október 24-én, 25-én és 26-án Széphalmon, A Magyar Nyelv Múzeumának parkolójában állt három napig a Nyugat-busz.
A Petőfi Irodalmi Múzeum a 100 éves a Nyugat című kiállításhoz kapcsolódva egy országjáró Nyugat-buszt indított. A „mozgó” kiállítás a korszakos jelentőségű folyóirat történetét és fontosabb alkotóit dokumentumok és fotók százaival mutatja be, de a szerzők hangfelvételek és archív filmfelvételek segítségével is megelevenednek. A Nyugat működésével kapcsolatos egyéb információkat (a Nyugat és a társművészetek kapcsolata, a Nyugat Könyvkiadó tevékenysége, budapesti és országos topográfia) érintőképernyős számítógépeken lehet majd olvasni, és internetkapcsolat is lesz a Petőfi Irodalmi Múzeum és az Országos Széchényi Könyvtár honlapjához.
Részletesebb információ

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *