Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2117Szent György-kápolna romjai

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

Cím 8200 Veszprém, Vár u. 20.
GPS koordináta
Régiół Közép-Dunántúl
Megye Veszprém

Internet:

e-mail:

Telefon:

88/426-088

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-10-02 - Látogatás dátuma: 2008-09-21 - Utolsó módosítás: 2008-10-02A vár legészakibb pontján áll Szent István és Gizella királyné szobra, Ispánki József 1938-as alkotása. Mellette a Pannon Egyetem épületei, majd jobbra a Gizella Királyné Múzeum, balra pedig a Szent György-kápolna romjai állnak. A legenda szerint ebben a 10. vagy 11. században épült kápolnában tette szüzességi fogadalmát Szent Imre herceg.

A középkori krónikák szerint a Szent-György-kápolnában tette szüzességi fogadalmát Szent Imre herceg. A román stílusú, X-XI. századi eredetű építményt a székesegyház mellett tárták fel.
A román kori, félköríves szentélyű körkápolna valószínűleg a XI. században épült. A XIII. században gótikus stílusban átalakították, ekkor nyerte nyolcszögletű alakját.
A kápolnát 1957-ben tárták fel. Az ásatások során ekkor találták meg Vetési Albert nagy reneszánsz püspök sírját. A kápolna előtt áll Szent Imre bronzszobra, Erdey Dezső alkotása. Az udvaron, szomszédos épület falán egy emléktábla - Kő Pál alkotása - Géza fejedelmet és Szent István ábrázolja.

A kápolna híres búcsújáróhely volt, I. Lajos király 1358-as oklevele szerint „… faragott kövekből nagyon szépen épült, és csodaszépen van kifestve.” 1401-ben Zsigmond király is részt vett a búcsún. A kápolna egyébként a káptalan tagjainak tanácskozóhelyéül is szolgált, falai mentén kőből faragott ülőpadok állottak. Vetési Albert veszprémi püspök a kápolnát felújíttatta, majd 1473-ban újra festette és egy vörös márvány gótikus oltárt állíttatott fel benne, amelynek töredékeit a későbbi ásatások felszínre hozták. Vetési Bécsben és olasz egyetemen tanult, nagyműveltségű férfi volt, aki pályafutását mint Hunyadi János titkára kezdte, később számos diplomáciai kiküldetésben vett részt. Mint Veszprém püspöke, a királyné kancellárja is volt. A püspököt ebben a kápolnában temették el 1486-ban. Sírját azonban a 18. században barbár módon feldúlták. Vörös márványból készült sírkövének darabjai – melyeket a 15-16. század fordulóján Ujhelyi János kanonok emeltetett – előkerültek ugyan, de belőlük csak részlegesen lehetett a díszes fedlapot rekonstruálni. A töredékes felirat mindkettőjüket megnevezi: „Albert, veszprémi püspök kiválóságával Mátyás királynak kedvelt embere. Ujhelyi János segesdi főesperes állíttatta jó emlékezetül érdemeiért jámbor lélekkel.”

A Szent György tiszteletére emelt kápolna falmaradványai, faragványtöredékei Veszprém műemlék-együttesének kiemelkedő értékű kincsei. A kápolna legkorábbi része több, mint ezer esztendős, azonban – amint az ásatás és a történelmi források alapján megállapították – szinte minden évszázadban átalakításokat végeztek rajta. A körkápolnát a tatárjárás (1241) előtti évtizedekben lebontották, helyére a székesegyház szentélyével megegyező tájolású, kerek szentélyű, és nyolcszögletes hajójú (oktogonális) kápolnát építettek. Ezt freskókkal díszítették, kívül-belül díszes faragványokkal ékesítették. A kápolna a 14. századig önálló épület volt, ekkor a székesegyház északi oldalához kápolnasort építettek, ezáltal a két épület szoros közelségbe került. Az 1400 körül a székesegyházat pusztító tűzvész a kápolnát is érinthette. Gótikus ajtókerete – művészettörténészek szerint – ebben az időben készülhetett.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *