Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 7358Nemeskéri-Kiss kúria - St. Hubertus Étterem

Kategória Kúria , Étterem , Rendezvényközpont

Kép album megtekintése

Cím 2131 Göd, Nemeskéri-Kiss Miklós u. 33.
GPS koordináta N 47.679960,E 19.144610
Régiół Pest
Megye Pest

Internet:

http://www.nemeskerikuria.hu/

e-mail:

Telefon:

27/345-304

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-09-26 - Látogatás dátuma: 2008-09-26 - Utolsó módosítás: 2008-09-27Nemeskéri-Kiss Miklós az 1848-as szabadságharc ezredese és Kossuth Lajos bizalmasa volt. A szabadságharc bukása Franciaországban érte és már nem térhetett vissza Magyarországra, ahol távollétében halálra ítélték, így Franciaországban telepedett le, és ott megnősült. 1861-ben III. Napóleontól grófi címet kapott, 1868-ban pedig a Francia Becsületrend Lovagkeresztjével tüntették ki.

Nemeskéri-Kiss Miklós az 1867-es Kiegyezés után vásárolta meg a gödi kúriát a hozzátartozó birtokokkal együtt.

A Magyarországon vásárolt véghlesi és gödi birtokait fia Nemeskéri-Kiss Pál császári és királyi kamarás irányította, aki földművelésügyi államtitkárként korlátlan hatáskörrel gyakorolta a felügyeletet a vadászati ügyosztály felett. Hosszú ideig az Országos Vadászati Védegylet alelnöke volt. Kiváló vadászként sok medvét, hiúzt, szarvasbikát, őzbakot és több, mint ezer vaddisznót lőtt, emellett nagy gondot fordított a vadállomány megóvására és a vadgazdálkodásra is. Munkásságának köszönhetően Zólyom megyei és Pest megyei birtokai széles vidékeknek váltak vadkamráivá. A vadászatban fiainak Sándornak és Gézának is kiváló tanítómestere volt.

A II. világháború után, mint sok hasonló nagybirtokos Nemekéri-Kiss Géza és családja is elviselhetetlen körülmények közé került, birtokait elvették és kénytelen volt Franciaországba kitelepülni. Fia Nemeskéri-Kiss Miklós örökölte apja kitűnő vadász-, sportlövő tehetségét. Évtizedeken keresztül a Nemzetközi Vadászsportlövő Egyesület főtitkára volt, jelenleg Franciaországban él.

A Múlt
A gödi Nemeskéri-Kiss kúria a XVIII. században épült klasszicista stíllusú műemlék épület. Eredetileg a Madách családé volt, 1736-ban vásárolta meg Grassalkovich I. Antal a körülötte elhelyezkedő Göd-pusztai birtokokkal együtt. Abban az időben az épület a jelentős birtoktest jószágigazgatójának székhelyeként és vincellérházként funkcionált. A hajón érkezett borokat innen szállították lovaskocsival a gödöllői Grassalkovich kastélyba.

1851-ben herceg Montreál lesz a bérlő, majd Széchenyi István barátainak Sina György és Simon bankároknak lesz a tulajdona. A nagybirtokot a belga Langrand-Dumonceau Bank felparcellázza, melynek jelentős részét a kúriával együtt Nemeskéri-Kiss Miklós vásárolja meg az 1867-es kiegyezés után. Nemeskéri-Kiss Miklós az 1848-as szabadságharc ezredese és Kossuth Lajos bizalmasa volt. A szabadságharc bukása Franciaországban érte és már nem jöhetett vissza Magyarországra, ahol távollétében halálra itélték. Franciaországban telepedett le, megnősült. 1861-ben III. Napóleontól kapott grófi címet, 1868-ban pedig a Francia Becsületrend Lovagkeresztjével tüntették ki.

A Magyarországon vásárolt véghlesi és gödi birtokait fia Nemeskéri-Kiss Pál császári és királyi kamarás irányította, aki földművelésügyi államtitkárként korlátlan hatáskörrel gyakorolta a felügyeletet a vadászati ügyosztály felett. Hosszú ideig volt az Országos Vadászati Védegylet alelnöke. Kiváló vadászként sok medvét, hiúzt, szarvasbikát és több, mint ezer vaddisznót lőtt, fő szenvedélye mégis a vad tenyésztése és meghonosítása volt.

A Nemeskéri-Kiss kúria a II. világháború után teljesen lepusztult, a helyreállítása 1999-ben kezdődött meg.

A Jelen
Az épület jelenlegi funkciója elsősorban a vadászati emlékek, hagyományok és a vadászati kultúra ápolása, bemutatása. A Galériában rendszeresen képző- és iparművészeti kiállítások megtartására kerül sor.

A múltat idéző elegáns termek alkalmasak esküvői vacsorák, születésnapok, konferenciák, tréningek, vagy bármilyen más kis- és nagylétszámú rendezvény megtartására, melyeket a kiváló konyhájú, széles ételválasztékú St. Hubertus Étterem lát el, melynek parkra nyíló terasza nyáron üzemel.

Konferenciatermek, tanácstermek nyújtanak lehetőséget rendezvényekre, melyeket a kiváló konyhájú, széles ételválasztékú St. Hubertus Étterem lát el.

A kúria alatti több, mint 200 éves boltíves pincékben hangulatos lakomák és rendezvények kerülnek rendszeresen megtartásra.

A kúria közel négy hektáros gondozott ősparkja lehetőséget nyújt szabadtéri előadások, hangversenyek és kerti mulatságok megrendezésére is.

A St. Hubertus étterem különleges légköre, szakácsok által készített ételek íze és illata azokat a vendégeket csalogatja ide, akik kedvelik a finom falatokat, szeretik a hal- és vadspecialitásokat, a hagyományos magyar konyha ízeit, vagy a modern ételeket és a kitűnő magyar borokat.

A közel 100 palackos borkészletüket az ország 22 borvidékének díjnyertes borai közül válogatták, amelyeket az étteremben, külön termeikben, pincében, egyénileg és szervezett program keretében is megkóstolhatnak.

Rendezvényeken a vendégek igénye szerint bármilyen, étlapukon nem szereplő ételt elkészítenek. Lakomákon kardon sült ételeket is kínálnak csirke-, pulyka- és sertéshúsból készítve, különleges fűszerezéssel.


A Szent Hubertus legenda Forrás: http://jelesnapok.oszk.hu/prod800/unnep/szent_hubertus
Bálint Sándor: Ünnepi kalendárium (részlet)

Hubert püspök tisztelete főleg Lotharingiában, a Rajnavidéken és Belgiumban virágzik, de hazánkban is több történelmi szakaszban felbukkan.

A vadászok, erdészek, lövészcéhek védőszentje.

Hubert († 727) a legenda szerint hercegi család elkényeztetett sarjadéka volt, aki teljesen a világi örömöknek élt. Egyszer nagypénteken is kiment vadászni: hirtelen egy szarvas tűnt föl előtte, amely agancsai között keresztet viselt. A látomás annyira megrendítette, hogy életét megváltoztatta. Annyi kétségtelen, hogy Lüttich első püspöke volt. Szentelését – ismét a legenda szerint – maga a pápa végezte. Amikor a püspöki öltözetet átadta neki, a stóla hiányzott. Erre egy mennyei angyal jelent meg, és stólát nyújtott át neki, amelyet ereklye gyanánt őriznek, és máig azokra teszik, akiket veszett kutya harapott meg.

St. Hubertus emlékének szentelik minden évben november 3-át, Hubertus napját.

Az épület felújítása nagy részt befejeződött. Célunk, hogy a helyre állított kúria épületében a Göd város történelmét, gazdaságát meghatározó Nemeskéri-Kiss család fennmaradó emlékeit megőrizzük, a kúriában összegyűjtsük és a nagyközönséggel megismertessük, így Göd legrégebbi épülete új kulturális központtá váljon.

A kúria stílusához igazodóan olyan jelentős méretű épület felépítését tervezzük, amely alkalmas lesz országos szintű vadászati múzeum kialakítására.
Az Étterem és a rendezvényekre alkalmas termekben jelentős vadász trófea, továbbá vadászati vonatkozású érem gyűjtemény látható.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *