Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3123Nagyboldogasszony Főplébánia templom -Kispest

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

Cím 1191 Budapest, XIX., Templom tér 21.
GPS koordináta
Régiół Pest
Megye Budapest

Internet:

http://www.nagyboldogasszony.plebania.net/

e-mail:

Telefon:

1/282-9844

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-09-20 - Látogatás dátuma: 2008-09-20 - Utolsó módosítás: 2008-09-20Isten háza az emberek között.

Kispest önálló községgé 1871. június 11-én alakult. Ekkor még Soroksár filiája volt. 1877 szeptemberében épült az első templom, amely egy torony nélküli 12×8 m-es lakóház volt. A mai templomtorony helyén helyezkedett el.
1884-ben áldották meg ezt a templomot, amely hamarosan kicsinek bizonyult. 1883. augusztus 1-jén jött Kispestre az első plébános Ribényi Antal (1883-1910) személyében. Ő hozatta rendbe a kis templomot, amely nagyon elhagyatott állapotban volt. 1884-ben Karkisch György építésszel megépítteti a plébánia épületét, amely mai formáját Drexler Antal plébános idején nyeri el.
1884. január 30-án Rudolf trónörökös öngyilkos lett Mayerlingben. Ez adta a gondolatot Ribényinek, hogy az építendô új templom Rudolf fogadalmi templom legyen. A millenniumra szerette volna felépíteni, de ez nem sikerült. Néprajzi kiállítást rendezett a missziókból behozott tárgyakból a Nemzeti Múzeumban. Majd Wekerle Sándor pénzügyminisztert nyerte meg egy sorsjáték rendezésére a templom javára. 1903. június 7-én teszik le az alapkövet. Az új templom Hoffhauser Antal műépítész tervei szerint készült el. 1904. október 23-án szentelte fel a ceglédi esperes. Neogót stílusban épült támpillérekkel. Alapterülete: 58×l5 m. A torony 48 m magas.

1910. február 7-én halt meg Ribényi, a templomépítő plébános. A keresztelőkápolnában temették el, amely ma a Jézus Szíve terem. Kispest legrégibb keresztje, amely a régi templom mellett állott, ma a templom keleti oldalán van elhelyezve. Rajta a felirat: Berány Antal bíró, Ivits János törvénybíró 1873. október 20. Készíttette: Lillin Károly kőfaragó. A mai templom előterében van a régi templom keresztelőkútja, amely ma szenteltvíztartó, benne az évszám: 1887.

Horváth József ceglédi esperes végezte a templom felszentelését 1904. október 23-án. Ribényi Antalt halála után a templom kápolnájában helyezték végső nyugalomra.
1955. november 13.-án pápai engedéllyel a templomnak, Nagyboldogasszony lett a védőszentje. Búcsúja: augusztus 15.-én van.

Eredetileg tiroli faoltárok voltak a templomban. A főoltárt 1952-ben cserélték ki márványoltárra Árkai építész tervei alapján. A főoltár fölött a Szűzanya Szappanos Béla pap szobrászművész alkotása. A jobboldali mellékoltáron a magyar szentek: Szent Erzsébet, Szent István és Szent Margit láthatók. A baldalon pedig a Szentcsalád oltára van. A kórus alatt a Szent Rita szobor Jálics Ernő munkája.

Az orgona 1927-ben készült két manuálos Rieger orgonaként. 1995-2000 között lett felújítva. Varga László orgonaépítő mester készítette Hock Bertalan tervei alapján. Francia romantikus orgona lett.
1978 karácsonyán készült el az új liturgikus tér és a szembemiséző oltár, az ambókkal, meg a keresztelőkút, Bozó Gyula tervei alapján. 1981-84 között pedig újra kifestették a templomot.

A főbejárat fölötti két dombormű Benedek György Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása Jézus Krisztus Megtestesülésének 2000 éves, keresztény államiságunk 1000 éves jubileumának emlékére készült. Témája: Szent István hazánkat a Boldogasszony oltalmába ajánlja. Alatta az ajtó fölött pedig Mária látható a két életfával. A Szentkorona egyik hiányzó tűzzománc képének ábrázolása. A görög betűk: Mária méltóságának a rövidítései: Mária Istenanya. A világ királynéja és Mária a kegyelemmel teljes.

A templom két oldalbejárata fölött az Angyali Üdvözlet és a Fájdalmas Anya jelenete látható. A templom külső felújítása 2002.-ben készült el és 2002 karácsonyára díszkivilágítást kapott, amelyet a Lysis Fényrendszer RT. kivitelezett.

2007-ben a templomot akadálymentesítették.
A főplébánia képviselőtestülete Templomunk Centenáriuma Alapítvány néven közhasznú alapítványt hozott létre, támogatásával történt meg a templom külső felújítása és az orgona átalakiítása. A templom körüli teret az Önkormányzat újította fel.

Plébános: Hegedűs László pápai káplán, protonotárius, kanonok,
Diakónus: Kovács János
Káplán: Juhász Csaba
Anyakönyvek: 1883-tól őriz a főplébánia.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *