Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4467Hejce nevezetességei

Kategória Utazás

Kép album megtekintése

Cím Hejce
GPS koordináta
Régiół Észak-Magyarország
Megye Borsod-Abaúj-Zemplém

Internet:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Hejce

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-09-19 - Látogatás dátuma: 2008-09-13 - Utolsó módosítás: 2008-09-19Hejce egyik legkorábbi településünk, már Szent István korában létezett, hiszen 1009-ben már állt az egri érsekség, mely kilenc falut kapott első királyunktól adományba, köztük Hejcét.
A 15. században husziták telepedtek meg a falu keleti részén, melyet utánuk ma is Csehországnak neveznek a helyiek. Ebben az időben Hejce már mezőváros.

A vallási villongások századaiban sűrűn váltakoztak az egyházi és világi birtokosok, míg gróf Eszterházy Károly egri püspök - a jó hejcei borok kedvelője - a XVIII. század végén a kassai szemináriumtól visszaszerezte a falut és pompás kastélyt épített benne.

Eszterházy - Püspöki kastély:
A copfstílusú püspöki nyaralókastélyt Eszterházy Károly egri püspök 1774-ben építtette. 1845-ben átalakították. Egykori kápolnájában Zirckler János barokk mennyezetképe látható 1781-ből. Kertje védett.

Fellner Jakab tervei szerint copf stílusú püspöki kastélyt építtetett a községben, ami 1805-ben átkerül a kassai püspökséghez és a püspök nyaralója lett. A kastély kétemeletes, U alaprajzú, egyszerű külsejű épület. Falsíkjait szintenkénti oszloppárkányok és ablakkeretelések tagolják. Az épülethez tartozó, beépített kastélykápolna Johann Zircler mennyezetképével jelentős értéket képvisel. Az épületben található copf cserépkályhák a kastély gyöngyszemeinek számítanak. Az 1841-ben átalakított palota 1950-ig apácák otthona volt, majd másfél éven keresztül hittudományi főiskola és szeminárium működött a kastélyban. Napjainkban szeretetotthonként, 40 férőhelyes, csak nőket befogadó intézményként funkcionál. A püspöki kastély kertje védett terület.

Hejce vonzerejéhez hozzátartoznak a régies típusú parasztházakkal szegélyezett utcák és a Szerencs-patak 200 éves barokk hídjai hivogatóak, mégha a kicsiny Szerencs patak medrében ma már csak ritkán csordogál víz, s akár száraz lábbal is átsétálhatunk a túlsó partra. Ezek a szépséges kő ívek éppúgy sugározzák a hidak lelkét, a kapcsolódás élményét, mint a tájat büszkén uraló társaik bárhol a világban.

Római katolikus templom:
A 15. században, késő gótikus stílusban épült római katolikus templom műemlék, melyhez a 18. században barokk illetve copf stílusú tornyot és homlokzatot, belül pedig kórusrészt építettek. Az erődtemplom körítofalai még ma is állnak. A templom késobarokk formáját az 1770-es években kapta.
A XVIII. században épített barokk-copf stílusú torony, homlokzat és belső kórusrész nem csökkenti a késő gótika épségben megmaradt alkotásának értékét, e falusi összehasonlításban remekműnek számító ékszer vonzerejét.
Sajnáljuk a gótikus ablakokat, melyeket félkörívesre nagyobbítottak, de így is élmény a szép hálóboltozatú hajó és a nagy szentély látványa. A hagyomány szerint a templomhajó alatt altemplom húzódik.
Képzeletünk meglódul, amikor megtudjuk, hogy a szentély alatt kripta van, ami nemcsak temetkezési helyül szolgált, hanem minden bizonnyal ide rejtették a templom és a falu kincseit a török portyázások idején.
A templom kegytárgyai védett műkincsek.


2003 óta minden évben itt tartja éves szerepjáték táborát a Sötét Szívek Erdeje Egyesület.

2006. január 19-én negyvenkét szlovák katona vesztette életét a közelben egy szörnyű repülőgép-szerencsétlenség következtében. A katasztrófának csak egyetlen túlélője volt. Egy év múlva a szlovák honvédelmi miniszter a mentési munkálatokban való önzetlen magatartásért kitüntetésben részesítette a zempléni falu összes lakosát. Az áldozatok emlékét a szerencsétlenség helyszínén emlékhely őrzi.

www.civertan.hu

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *