Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 1996Petrovszky Kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím Bükkösd
GPS koordináta N 46.106389,E 17.992039
Régiół Dél-Dunántúl
Megye Baranya

Internet:

https://www.facebook.com/janos.egresi.7/media_set?set=a.1491811307541129.1073742341.100001368234340

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2020-09-03 - Utolsó módosítás: 2020-09-04Látogatás dátuma: 2020.09.03.
(köszönetem barátomnak (https://www.facebook.com/kastelyokcom/), hogy megszervezte és elvitt a kastélyba, betekinthettem a kastély belsőbe, a Tulajdonos engedélyével.)

Sok kastélyban megfordultam már, de így "Élő használatban" nem láthattam ez idáig kastély belsőt. Különleges élmény volt, két helységről mutatok be képeket, a "Bálterem", mely hatalmas méretű, valóban bálterem kinézetű és az "Ebédlő", amely nagyon családias hangulatú, csodás építészeti megjelenésben.

A Petrovszky-kastélyt Petrovszky Zsigmond építtette 1786-ban az írásos emlékek alapján. Ugyanakkor szintén hiteles adatok szerint egyes kutatók úgy vélik, hogy a kastélyt Horváth Dániel építtette vejének, P. Józsefnek és leányának, Horváth Krisztinának.

A kastély barokk stílusú , U-alakú . A késői barokk jegyeit viseli magán , sőt egyes részei már copf-jelleget is mutatnak . Az épület főkapuja feletti erkély hermákra támaszkodik . Háromtengelyes,oromzatos és manzárdtetűs középső része kiemelkedő . Egyedülálló az oldalszárnyakhoz képest nagy tömege miatt , amely tipikusan barokkos . A Mária Terézia-kori kastélyok mintáját követi az emeleti dísztermet megvilágító hármas
ablakok megemelt magassága . Az épület Fischer von Eriach ( Mária Terézia híres építésze ) terve szerint készült.

Az itt élő idős emberek szerint a kastély egyik ura (egyik Jeszenszky Ferenc) igen szeretett kártyázni, hazardírozni. Egy alkalommal, amikor a kártyajáték során igen jelentős összeget veszített, (pénz hiányában), azzal elégítette ki adósságát, hogy a kastély néhány ablakát fizetségül befalaztatta. Máig látszanak ezeknek az ablakoknak a helyei az épület főbejárati homlokzatában.

A kastély az államosításig a mindenkori Jeszenszkyek tulajdona volt . Utolsó ura (úrnője) az 1919-ben elhunyt Jeszenszky Ferenc Jenő özvegye , Kántorjánosi Mándy Thyra ,ki férje halála óta vezette a gazdálkodást.
1953-tól leánynevelő otthonként működött , 1971 óta koedukált . ( egy 1996-os brosúrában olvashatjuk ,hogy az épület állaga a megyei ne velőotthonok közt a legrosszabb .) Az épületet 1982-ben felújították ugyan a Műemléki Felügyeltség ellenőrzésével , azonban más nagyobb karbantartási munkálatokat nem végeztek azóta a kastély állagmegóvása érdekében . 1982-ben a földszinti átjárókat márvány burkolattal
fedték be , külső homlokzatfelújításra is sor került.
1997-ben a Baranya Megyei Közgyűlés határozata alapján (a Gyermek- és Ifjúságvédelmi Intézettel közösen) a nevelőotthont felszámolták , az ott lakó gyermekeket pedig családi házakban helyezték el.

A kastélyépületet 1999-ben Kovács Bálint Ybl-díjas építész vásárolta meg, a tetőt rendbe hozta. Későbbi terveiben szerepel, hogy a kastélyt jobb állapotra hozza, de legújabb tervek szerint a kastély eladó sorba került, vevőre (befektetőre) vár.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *