Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4428Szent Imre romai katolikus templom - Búcsújáróhely

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

Cím 9954 Rönök, Szentimrei tanya
GPS koordináta N 46.995990,E 16.341910
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Vas

Internet:

http://bucsujaras.hu/ronok/index.html

e-mail:

Telefon:

94/380-071

Megjegyzés:

Kapcsolat: Nagyboldogasszony Római Katolikus Plébánia Hivatal, 9970 Szentgotthárd, Széll Kálm

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Egresi János , fényképezte: http://bucsujaras.hu/ronok/ind - Felvitel dátuma: 2008-08-06 - Látogatás dátuma: 2008-08-24 - Utolsó módosítás: 2019-03-30Köszönet Török-Schiffer Lászlónak, aki felhívta figyelmemet a templomra.
Egy a kietelepítések és a hajdan megépült műszaki zár miatt elfeledett római katolikus templom. Mellékelt fotón küldöm az 1991-1992-ben felújított Szent Imre templom fotóit, mely újabban egyre több zarándokot és látogatót vonz, úgy mint a Szent Imre Vándor út része, úgy is mint gyógyító, szakrális hely. A templomtorony keresztjét 1991-ben első magyarországi látogatásakor II János Pál pápa szentelte fel. A II. világháborúig igen komoly búcsújáró hely, mely az itt bekövetkezett felgyógyulásokról is híres volt. Jelenleg cserkész csapatok táborozásainak is kellemes és hasznos színtere.
Az osztrák oldalon parkoló, mosdó és rendezvényterem van, esküvőket - fogadásokat is szoktak tartani, a magyar oldalon mosdó és parkoló, valamint színpad van. A képen látható kereszt az ausztriai oldalon található, 10 méterre a határtól, folyamatos istentiszteletek helyszíne volt a vasfüggönnyel szemben.
(Török-Schiffer László).

Felkerestük a templomot, hogy saját képalbumban mutathassuk be a templomot. Sajnos a templomot zárva találtuk, információ mindössze az ajtón, mise minden szombaton 16 órakor. Így csak a külső és a környezet bemutatása lehetséges.
Bizony a templomon látszik az utolsó (1992) felújítást követő eltelt idő. Ha azt szeretnénk, hogy egy templomot többen látogassanak, akkor gondoskodni kellene a látogtahatósággá való tételéről is.

A templom előtt lévő üvegezett tájlkoztató tablón lévő információk is elévültek, 2004-es információ a legfrissebb, nagyon sok lap már olvashatatlan. Az osztrák oldalon mindent zárva találtunk, a magyar oldalon egy kis ház mellett mobil wc-k vannak, ezek használhatók is voltak.
A templom autóval megközelíthető, a faluból 2,5 km a távolság, az út egészen jó csupán az utolsó 100 méter förtelmes (tele tengelytörő födrökkel).

Rönök, Szentgotthárdtól 7 km-re északkeletre a Lahm-patak partján a 8-as főútvonal mellett fekszik.
1336-ban Ryunuk néven említi először oklevél. Neve szláv eredetű lehet. Az egyik változat szerint a ribnik (= halastó) főnévből, a másik szerint a Rudnik szláv helynévből, melynek előzménye a ruda (= érc) főnév származik. 1336-ban már külön említik Alsó- és Felsőrönököt is Olsowryunuk, Felseuryunuk alakban. 1360-ban Runuk, 1413-ban Rednek, 1415-ben Rewnek, 1422-ben Renuk néven említik oklevelek.

A mai település 1950-ben két község, Alsórönök és Felsőrönök egyesüléséből jött létre. Korábban szorványközségek voltak, a házak egymástól távol helyezkedtek el. A lakosok magyar-német nemzetiségűen voltak, 1946-ban a német nemzitiseégű lakosságot kitelepítették. A porták jó része a határsávon belülre került, ahol a civil lakosság jelenléte 40 éven keresztül zavaró volt, így a hegyvidéken házak már nem maradtak.

A templom története.
Forrás: Wikipédia Web oldal
A templom helyén egy 800 éves Árpád-kori templom állt. Az ősi templom 1898. utolsó vasárnapján egy viharban annyira megrongálódott, hogy le kellett bontani. Az új templom alapkövét 1902. november 9-én tették le, felszentelése 1904. pünkösdvasárnapján volt.
Hossza és magassága 35 méter, szélessége 15 méter. A Trianoni békeszerződés után a templom csupán néhány méterre került az új határtól. Sorsában 1945 után kedvezőtlen fordulat következett, mivel határsávba került és a határ közelsége miatt megtiltották a híveknek a templom látogatását. Berendezését elvitték és az épületet sorsára hagyták. A templomot a határőrség használta magasfigyelőként. A szomszédos burgenlandi települések népe szomorú szemmel nézte a templom pusztulását és amikor már a politikai helyzet lehetővé tette mozgalom indult a templom megmentésére. Bizottság alakult, melynek jelszava "Mentsétek meg a Szent Imre templomot" széles körű meghallgatásra talált. A helyreállítási munkák 1990 szeptemberében kezdődtek. A torony keresztjét II. János Pál pápa 1990. augusztus 19-én szombathelyi látogatásakor áldotta meg. A szépen felújított templomot 1992. szeptember 22-én szentelték fel.

Forrás: Búcsújárás Web oldal
Rönök híressége - ma különösképpen - a majdnem a határvonalon álló templom, amely megújított formájában látható. Mitől vált híressé, sőt világhírűvé? Főképp attól, hogy kiérdemelte a "Magyarország leggyalázottabb temploma" címet. Voltak ugyan nagyobb káreseményeket szenvedett templomaink, köztük pl. a szombathelyi székesegyház, amelyet bombatámadás ért, de nem tudunk arról, hogy a rönökinél jobban eggyel is elbántak volna.

A fentiek megértéséhez tudni kell, hogy itt, a templom mellett húzták meg a trianoni határt, így került e templom az ország szélére. Ennélfogva oda évtizedeken keresztül senkit nem engedtek fel, ámde a határvadászok kedvükre garázdálkodhattak: teljes mértékben kifosztották, ajtajait, ablakait szétverték, szögleteit illemhelynek, tornyát magaslesnek használták. Eddig legutolsó helybenlakó lelkészét elüldözték: a szerencsétlen 1951. dec. 9-én este nagy kockázatot vállalva, átmenekült Ausztriába az aláaknázott szögesdróton keresztül. Másnap már elkezdődött a retorzió: lezárták a templomot és környékét és oda 39 éven keresztül /!/ senkit sem engedtek fel. Körözött bűnösnek minősült az, aki a templomlátogatásának még csak a gondolatával is foglalkozni merészelt. Sőt a 70-es években már a templom végleges eltakarítását is elrendelték, szerencsére erre nem akadt vállalkozó. Osztrák oldalról egyértelműen látszott a kép: a lerombolt és meggyalázott templom fémjelezte a magyar vallásszabadságot is.
Az osztrák hívek évtizedeken át dédelgették azt a gondolatot, hogy véget vetnek ennek a szörnyű állapotnak és felépítik, felújítják a templomot. A sokszori próbálkozást végre 1989 őszén követhették a tettek. Derék püspökük, Dr. Stefan László eisenstadti megyéspüspök, bölcs előrelátással, egyik fő-fő mozgatója volt a gondolatnak és menten tárgyalásokat kezdett Dr. Konkoly István szombathelyi megyéspüspökkel, majd kiadták a jelszót: Retten wir Sankt emereichs Kirche! azaz, mentsük meg a Szent Imre templomot!

Nagy lendülettel, még nagyobb összefogással megindult a gyűjtés, miközben a mi híveink is lelkesedtek. 1989 őszén elkészült a templom statikai megerősítése és az új tetőszerkezet, majd 1990 folyamán belülről a boltozatok felújítása, utána meg a külső vakolat helyreállítása. 1991. aug. 19-én II. János Pál pápa a szombathelyi repülőtéren tartott miséje végén áldotta meg a templom új keresztjét, melyet 1991. szeptember 14-én helyeztek fel ünnepélyesen a 42 méteres magasságba. Akkor már nagyon bíztunk abban, hogy nemsokára lesz templomunk! Szakadatlanul folyt a szervezett munka és az 1992-es dolgos év szeptemberében újraszentelhettük a templomot!

Hatalmas tömeg, becslések szerint vagy hatezer fő, sok-sok pap és két megyéspüspök jelenlétében folyt le a templom újraszentelése 1992. szeptember 20-án vasárnap.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *