Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3924Református templom - XIII. század

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

Cím 4733 Gyügye, Fő u. 49.
GPS koordináta N 47.921510,E 22.567000
Régiół Észak-Alföld
Megye Szabolcs-Szatmár-Bereg

Internet:

e-mail:

Telefon:

44/367-897

Megjegyzés:

Napközben nyitva, látogatható.

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-07-17 - Látogatás dátuma: 2007-07-14 - Utolsó módosítás: 2016-02-21Alig egy évtizeddel ezelőtt még a szabad ég kukucskált be az egyre inkább romossá váló gyügyei református templom tetején, napjainkban pedig az ország egyik legszebb Árpád-kori templomát láthatja itt az utazó.

Egyik legszebbikét azoknak a Felső-Tisza-vidéki templomoknak, melyek évszázadokkal ezelőtti világról mesélnek. Hiszen ezen az árvizek által gyakran pusztított vidéken nem duzzaszthatták gigantikus városokká a falvakat, nem építhettek hatalmas ipar- és gyártelepeket, és nem lettek jómódúak sem az itt élő emberek. Ám éppen ennek, a több tucat emberöltőnyi szegénységnek páratlanul gazdag építészeti örökséget köszönhetünk. Ilyen Gyügye református temploma, melynek mennyezetét a reformáció után csodaszép, festett fakazettákkal ékesítették, és amelynek helyreállítását 2004-ben a műemlékvédelem Oscar-díjával, az Europa Nostra-díjjal ismerték el.

Gyügye temploma a 13. század második felében épült, tipikus példájaként a jellegzetes román kori kis templomoknak: piciny lőrés ablakai, egyenes záródású szentélye, magasra épített, meredek hajlásszögű teteje volt. Az épületet a 17. század második felében a reformátusok vették birtokukba. Ezt követően készült a templom ékessége, a festett deszkamennyezet, melynek alkotója vélhetően azonos a csengersimai református templom – Szatmár legrégebbi temploma – festett deszkamennyezetének készítőjével.

Az épület alaprajza a román kori egyházi építészet tipikus példája. A keletelt épület hajójától keskenyebb szentélye egyenes záródású. A keleti végfalon látható fogrovatos párkány megmaradt szakasza és a szentély egyszerű szentségtartó fülkéje is erre az időre tehető.
A templombelsőben a diadalívnek csak egy része maradt meg, a többit 1833-ban - a szószék és a karzat építésekor - elbontották. A templom fő látnivalója az 1767-ben készült festett deszkamennyezet.

A templom főhajójában ötvenhat, a szentélyben pedig huszonöt festett kazettát helyeztek el. Kivitelezését tekintve ez a legkezdetlegesebb, vagy másként: a legnaivabb a felső-Tisza-vidéki festett templommennyezetek között. Itt még élt a középkor tanító szándéka, a híveknek képek kellenek, amelyek hasznos tanulságokról beszélnek: Noé bárkája, a Kánaán földje (rúdon két hatalmas szőlőfürtöt cipelő ember), a szirén csábítása, a bujaság jelképe, a halak, a pelikán, mely saját vérével táplálja fiókáit, s a Föld népének a legfontosabb: az időjárással kapcsolatos Nap, Hold, szél, vagy a (levakart) kétfejű császári sas.

A festett kazetták nyújtotta látvány mellett a népies barokk berendezést (karzat, szószék és padok) szinte észre sem veszi az ember, pedig ezek is szép, XVIII. századi munkák. A több évig tartó felújítás során 2002-re visszaállították a vélhetően eredeti tetősíkokat, a sekrestyét (melyben a templom történetére és felújítására vonatkozó dokumentumokat állítottak ki), s a templomkert is a megújult templomkülsőhöz illő gondozott jelleget öltött.
A templomtól külön zömök, háromszintes, három építési periódusban emelt torony áll, mai alakját a XIX. század közepén kapta.

Dr. Andrea H. Schuler, az Europa Nostra ügyvezető igazgatója adja át ünnepélyes keretek között a gyügyei református templom Europa Nostra díját 2005. július 10-én

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *