Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3487Református templom - XIII. század

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

Cím Csaroda, Kossuth L. u. 17.
GPS koordináta N 48.157950,E 22.458950
Régiół Észak-Alföld
Megye Szabolcs-Szatmár-Bereg

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-07-17 - Látogatás dátuma: 2008-07-07 - Utolsó módosítás: 2008-07-17A templom ajtajára ki van írva a telefonszám, melyet felhívva a bemutatást végző odajön és bemutatja a templomot.

Feketevíz jelentésű szláv eredetű neve 1299-ben bukkan fel. Birtokosa ez időben a Káta nemzetség volt, abből származott a későbbi Csarnavodainak nevezett család. Az 1334 – 35. évi pápai tizedjegyzék alapján papja négy garast fizetett évente. A templom mai ismereteink szerint a XIII. század harmadik negyedében épülhetett földesurának, a Káta nemzeteségbeli Ráfael fiának, Gábornak az idejében. A hajó északi falának és a diadalívnek a freskói ekkor, a diadalív és a szentély falfestményei a XIV. században készülhettek. A Csarnavodai család udvarháza a templom déli oldala közelében lévő dombon állhatott. A diadalív feletti felirat szerint Persenyi Gábor 1642-ben lemeszeltette a falképeket és virágdísszel festette be a templom belsejét.
www.civertan.hu

A templom a XVI. század közepétől re­formátus és a század végére anyaegyházzá lett. A katolikus összeírások 1696-ban és 1700-ban református templomként tartották nyilván.
Mennyi minden múlott még a XIX. században egy-egy lelkészen. Milyen „szerencse", hogy a gyülekezet szegény volt, s nem bontották szét a templomot bővítés vagy új templom építése végett, mint oly sok más helyen tették. Református templomaink sorában sértetlen eredetiségével az egyik legéke­sebb gyöngyszem maradt. - További munkálatokat végeztek 1939-ben, majd 1952-53-ban, és legutoljára 1971­75 között végezte el az OMF a teljes helyreállítást. A keletelt, négyszögletes szentélyű templom késő román kori. A zárt nyugati homlokzat fölé, annak síkjában emelkedik a gazdagon díszített, karcsú, homlokzati torony.

Az 1971-es kutatás szerint az egész templom kőalapozáson, téglából készült. Alacsony lábazat fut körül a templom falán, de megszakad az egykori sekrestye helyén. A nyugati homlokzat közepén egy kettősen lépcsőzött félköríves ablak nyffik. A tornyon az alul kettős, felül a hármas osztású ablakok mélyített tükörben helyezkednek el. A torony falazatán kiugró tornácos fa toronysisak áll, hegyesen a magasba szökkenve, zsindellyel fedve. A templom déli homlokzata igen változatos. Innen nézve érvényesül legjobban a szentély, a hajó és a torony egyre emelkedő ritmusa.

A szentélyt enyhén csúcsíves diadalív választja el a hajótól. A tekintélyes nagyságú díszítőfestés közepén felira­tot olvashatunk. A népi festő előzőleg 1641-ben kifestette az ófehértói katolikus templom északi felét, festése itt csak a falfelület felső részére korlátozódott. Az alsó részt 1642-ben bevakolhatták.

Az északi fal keleti részén szé­les sávval elválasztva három-három álló alak maradt meg igen jó állapotban. A bal oldaliban az első János evangé­lista, egymással szembefordulva Kozma és Daniján. Jobbra Péter és Pál, majd a keresztet tartó Mária alakja áll. A hímzett szélű tunikák fölé gazdag redővetésű köpenyek kerültek. Színeik: okkersárga, okkervörös és fekete. A festő az evangélista- és az orvosszentpár neveit a dicsfény fölé írta, ez utóbbi kettő egymás felé gömbölyű, ke­reszttel koronázott orvosságosüveget nyújt, kettőjük között a felszentelési kereszt látszik.

www.tothgeza.hu

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *