Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3891Golop nevezetességei

Kategória Utazás , Kastély

Kép album megtekintése

Cím Golop
GPS koordináta N 48.239380,E 21.194176 - nem pontos!
Régiół Észak-Magyarország
Megye Borsod-Abaúj-Zemplém

Internet:

http://www.golop.hu/

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-06-09 - Látogatás dátuma: 2018-01-28 - Utolsó módosítás: 2018-02-01A falu szélén találhatjuk Golopy Gáspár, akkori Abaúj vármegyei alispán által építetett kastélyt, melyet régi Vay kastélynak is szoktak nevezni. A Golopy család kihalásával az Ibrányi, majd a Vay család kezére kerül a kastély.

Golop Borsod-Abaúj-Zemplén megye keleti részén, a Zempléni-hegység nyugati előterében fekszik. A Szerencstől 12 km-re található település megközelítése a 3-as és 37-es számú főútról, illetve Szerencset Gönccel összekötő útról lehetséges. Vasúton a Szerencs Hidasnémeti vonalon érhetjük el.

Golop ősi idők óta lakott hely, a falu határában 3000 éves temetkezési helyet tártak fel. A leletek a Nemzeti Múzeumban tekinthetőek meg. Első írásos említése a 13. századból való. Az 1255-ben irt okiratban IV. Béla a Golopy család őseinek adja a falut. A 13. század második felében többször is cserélődnek a falu birtokosai. 1296-ban Kolop néven szerepel az okiratokban és Abaújvár tartozékának számít. A 15. században ismét sűrűn váltakoznak a falu birtokosai, egy ideig még a tokaji pálosok is Golop birtokosai között voltak. Ekkoriban a falu még két részből állt: Alsógolop Zemplén vármegyéhez tartozott, míg Felsőgolop Abaúj vármegyéhez.

A török időszak alatt teljesen elpusztult a település, a török csapatok felgyújtják, csak lassan népesül újra. A Golopy családot követően a Vay, Vécsey, Ibrányi és a Reviczky családok birtokolják a falut 18. század alatt. A kiegyezés után a falu fejlődése lelassul. 1909-ben eléri a vasútvonal, bekapcsolva a települést az ország vérkeringésébe.

A falu szélén találhatjuk Golopy Gáspár, akkori Abaúj vármegyei alispán által építetett kastélyt, melyet régi Vay kastélynak is szoktak nevezni. A Golopy család kihalásával az Ibrányi, majd a Vay család kezére kerül a kastély. A Vay család egészen 1945-ig használja a kastélyt. 1963-ban az épület leég, de csak részleges helyreállítás történt a tűzvész után. A 80-as években helytelen hasznosítás következtében tovább romlott a kastély állaga. A helyi önkormányzat jelenleg is befektetőt keres az épületre.

A téglalap alaprajzú háromszintes kastély az 1590-es évek környékén épült, reneszánsz stílusban. Az épület központi tömbjéhez a végeken saroktoronyszerű bővítmény csatlakozik. A két saroképítmény alsó szintjein védelmi berendezéseket, lőréseket tártak fel. A védelmi funkciókra utal a legkorábbi kapubejárat elhelyezése és kiképzése is.

A Vay család 1820 körül építtette fel új kastélyát. A klasszicista stílusban épült kastélyban jelenleg a település általános iskolája található. Az épület központi homlokzatát középrizalitos magasított oromzat tagolja. Az épület utcafronti homlokzata földszintes, míg udvar felöli homlokzata magasföldszintes építésű.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *