Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2373Boldogkőváralja nevezetességei

Kategória Utazás

Kép album megtekintése

Cím Boldogkőváralja
GPS koordináta N 48.339640,E 21.235950
Régiół Észak-Magyarország
Megye Borsod-Abaúj-Zemplém

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-06-09 - Látogatás dátuma: 2008-06-07 - Utolsó módosítás: 2016-04-02Borsod-Abaúj-Zemplén megye északkeleti részén, a Hernád-völgy peremén, a Zemplén nyugati szélén található a település. A Szerencset Gönccel összekötő út mentén fekszik, de megközelíthető vasúton is, a Szerencs-Hidasnémeti vonalon fekszik. A település legfőbb nevezetessége a környező tájak fölé magasodó Boldogkői vár.

Nevét középkori váráról kapta. Első írásos említése a 13. század végére datálható. Sorsa elválaszthatatlan a település északi határában magasodó vára történetétől. A település birtokosai mindig a vár tulajdonosaival együtt változtak.

A vár jelenlegi formáját a 15. században nyerte el. A 20. századra az épület állaga jelentősen megromlott. A várat hivatott népszerűsíteni a napjainkra már hagyománnyá váló, az augusztus elején megrendezésre kerülő "Legendás Lovagkor" elnevezésű boldogkői várjátékok.

A település további nevezetessége még az 1786-ban barokk stílusban épült volt Péchy-Zichy kastély. A kastélyt Péchy Gábor építtette, miután a várat és a hozzá tartozó uradalmat megvásárolta a lőcsei jezsuitáktól 1753-ban. A következő tulajdonos a Zichy család, aki házasság révén szerzi meg a birtokot a századfordulón.
Növényi ritkaságokat, telepített és természetes ősfákat is tartalmazó nagyméretű kastélykertje szintén védettséget élvez. A kastély ma egészségügyi gyermekotthon, kizárólag engedéllyel látogatható.

A kastéllyal közel egyidőben épült a falu késő barokk stílusú temploma és barokk stílusú kápolnája. Említést érdemel még az 1762-ben épült görög katolikus templom. A település egyik felújított régi lakóházában tájtörténeti kiállítást láthatunk.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *