Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4790Hercegszántó nevezetességei

Kategória Utazás

Kép album megtekintése

Cím Hercegszántó
GPS koordináta
Régiół Dél-Alföld
Megye Bács-Kiskun

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-04-19 - Látogatás dátuma: 2008-04-20 - Utolsó módosítás: 2018-04-11Ott jártunkkor éppen rendezvény volt a településen, az iskolában (udvar, tornaterem), Virágkiállítás és vásár.

A mai Hercegszántó helyén már Szent István idejében volt egy helység: Zantow néven, Szent István ezt a veszprémvölgyi apácáknak adományozta, az itt lévő kápolnával és 30 házzal együtt. Kálmán király 1108-ban ezt az adományt erősítette azzal, hogy a vásárjog joga az apátnőé.
Az adományozást Károly Róbert király 1308-ban megerősítette. Az okiratban említtetik, hogy a falu egész határa az apátnő birtoka, és hogy a vásárjog is, más jövedelmekkel együtt az apácákat illeti. Kitér a királyi levél arra is, hogy a határban őskori föld- és kőhalmok vannak, északon az Érhát, keleten a Bálvány nevű domb, déli részeken pedig egy erdő.

1323.-ban egy bátmonostori beiktatásnál szereplő első elismert név: Szántói Dömötör, 1405-ben Hercegh Péter birtoka volt Szekcsővel, Dávoddal / akkor még Dauth / Dus, és ténye nevű földesúrról nevezték el a községet, Hercegszántónak, nem pedig a főhercegi birtokról, mint a köztudatban él.

A török korban nevét Szántovára szlávosították el. Vidékén négy elpusztított község volt: Szecs, Kétház, Tdis és Mendi (Németi). Az akkori oklevelek: Alsó-Közép és első Szántóvát emlegetnek.

A római katolikus paplak 1715-ben, a templom 1752-ben épült. Villámcsapás következtében 1810-ben megrongálódott, öt év múlva állították helyre, a Görögkeleti 1900-ban, a Baptista a múlt század második felében épült.

A Szántova név úgy keletkezett (1773), hogy a magyar „Szántó” helynév a szerbhorvátban képzővel bővült. A község neve 1904-ben újra Hercegszántó lesz egy miniszteri rendeletre.

Hóduna (Debrina) a falutól nyugatra, 12 kilométerre található, hajdan Habsburg Albrecht uradalma volt. Budzsák szétszórt tanyavilágát az 1956-os nagy árvíz romba döntötte, az út mentén épült fel az új település.

A nagy malmot 1908-10 között Mojzes György építette.

Hercegszántó nevezetességei


Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *