Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3785Pécsvárad - Vár - Vármúzeum

Kategória Múzeum

Kép album megtekintése

Cím Pécsvárad, Vár u. 45.
GPS koordináta N 46.160140,E 18.412250
Régiół Dél-Dunántúl
Megye Baranya

Internet:

http://www.pecsvaradivar.hu/

e-mail:

kolostorvar@gmail.com

Telefon:

+36 72 671 235

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-04-06 - Látogatás dátuma: 2008-06-14 - Utolsó módosítás: 2015-08-242015.03.01 - Örömteli hír
http://tiszatajonline.hu/?p=73841
"Megújult a pécsváradi vár: az Árpád-kori magyar művészet legkorábbi emlékeinek egyikét, egy ezeréves altemplomi freskót is őrző épületegyüttes tavasztól 21. századi szolgáltatásokkal várja a látogatóit."

A Szent István király által alapított bencés monostorra épült vár egyik legjelentősebb középkori emlékünk. Az épületegyüttest ma múzeumként használják.
Géza fejdelem egykori udvarházát adta az egyháznak 998-ban, és Asztrik apát "a Vashegyen (Mons Ferreus - Zengő) egy Szent Benedek atyáról elnevezett kolostort épített...". Szent István király halálának évéből származó forrás szerint ekkor, 1038-ban szentelték fel az apátságot, alapítólevelében 42 környékbeli falut rendelve szolgálatára. A sokszögű vár alakja a XIII. században alakult ki. A ma látható várfalakat a XVIII. században húzták fel a középkori kerítőfalra.

Szent István korából való a legrégibb, egységében megmaradt tér, az egykori monostorkápolna, mely a vár középkori felvonóhidas bejáratán keresztül közelíthető meg. A román stílusú, 1015-ben felszentelt kápolna egyhajós volt, mennyezete nyitott fedélszékes. Ma is láthatók ezer éves felmenő falai és szentélye, melynek boltozatát jobb oldalt egy 1157-ből származó, bizánci stílusú freskó díszíti. A szentélyt keretező oszlopokat, amelyek észak-itáliai, lombard hatást mutatnak, beépítették a kápolna középpillérébe. Erre statikai okokból volt szükség, mert az épület bővítésekor az emeleten újabb templomot emeltek, a megmaradt kápolna altemplomi szerepet kapott.

www.civertan.hu

A kapubejárót is magában foglaló épületen ma is kivehetőek a román kori udvarház lőrésablakai. A várudvart keretező épületek közül a jobboldali a XVIII. században épült. Jobbra látható a jellegzetes vártorony, ami az 1490-es években épült. (Ezen kívül több torony maradványait tárták fel és jelezték a kutatások.)

A várudvaron ma az apásági épületek és az újabb, valószínűleg az 1241-42-es tatárjárást követően épített gótikus stílusú csarnoktemplom romjai láthatók. Jól láthatók az északról (a várbejárat fala felől) csatlakozó kápolnák, illetve a másik oldalon a monostor feltárt alapfalai: megtalálták kerengőjét, udvarát a csorgóval, refektóriumát, a konyhát a kemencével. Ezen épületek és a kerítőfal között helyezkedtek el a kiszolgáló gazdasági épületek.<

A templom kettősnek látszó szentélye, és a kettő járószintjének különböző magassága azt mutatja, hogy a csarnoktemplom alatt egy korábbi szentély is fellelhető - egyes kutatók szerint a Szent István alapítólevelében említett második kápolnáé.

A vár épületeiben vármúzeum működik, amelyben vártörténeti illetve képzőművészeti tárlatok láthatók.

A város nevezetessége a vár, amit Pécsvárad önkormányzata hosszú csatározások után 1996-ban saját kezelésbe vett és a romkert a román, gótikus és reneszánsz monostor emlékeit őrzi.

A Szent István király által alapított bencés monostorra épült vár és a kápolna mellett vártörténeti, régészeti kiállítás idézi fel a hely múltját. Képzőművészeti kiállításoknak is otthona az épületegyüttes.

A vármúzeumban térkép mutatja be hazánk legrégibb nagybirtokát, a maketten és rajzokon azt is szemügyre vehetjük, hogyan alakult az épületegyüttes. Láthatjuk a monostor feltárása során előkerült X. századi faragványokat, pl. az apátfejet ábrázoló oszlopfőt.

A magyar gótika épületszobrászatának legszebb korszakát idézik a faragott kövek, bemutatnak néhány reneszánsz ajtó- vagy erkélytöredéket és szép címeres köveket. Padlókerámiák, továbbá spanyol és olasz asztali edények, a budai leletekre emlékeztető figurás kályhacsempék következnek, majd a talán legszebb töredék, amely bizantikus stílusban ábrázolja Máriát a gyermek Jézussal.

A Vármúzeumban képzőművészeti kiállítások is láthatók. Itt található Kígyós Sándor (1943-1984) szobrászművész emlékkiállítása a szobrász a nagyharsányi szoborparkot megálmodó baranyai művészek közé tartozott, alkotásai a modern szobrászat, a nemes anyagok egyedi megformálásának világába vezetik az érdeklődőt. A művész Pécsváradon kezdte és fejezte be pályáját.
László Károly bázeli műgyűjtő Bali-szigeti egzotikus szoborgyűjteményét is itt mutatják be - a műgyűjtő ezzel az adománnyal fejezte ki pécsváradi kötődését.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *