Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 7369Somssich-Matulay - Szász kúria – Szász Endre Emlékkiállítás

Kategória Múzeum , Kúria

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

A bemutató oldal PDF formátumban (album lapként) itt nézheto meg!

Cím Várda, Fő utca 97.
GPS koordináta N 46.456580,E 17.739150
Régiół Dél-Dunántúl
Megye Somogy

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2013-03-22 - Látogatás dátuma: 2013-05-29 - Utolsó módosítás: 2016-05-29Forrás: http://varda.hu/hirlevel-sajto/kastelylatogatasra-hiv-vardai-szasz-kuria
„Özvegye és hagyatékának kezelője, Szászné Hajdú Katalin előzetes bejelentkezés alapján – belépődíj ellenében – fogadja az érdeklődőket
A festőóriás, Szász Endre halálának 8 éves évfordulója alkalmából a művészre emlékezve özvegye, Szászné Hajdú Katalin szeptember másodikára meghívta a várdai nyugdíjasokat a kastélylátogatásra. Ezzel régi vágya valósult meg az egykor a kúriában dolgozó, valamikor ott gyerekeskedő, vagy éppen ifjúságát ott töltő várdai nyugdíjasoknak, hiszen mai állapotában még nem láthatták a hajdani kultúrházat, az egykori színpad helyén visszaállított télikertet, az  egykori osztálytermet, ifjúsági klubot, a tanács régi épületét. Sokaknak a szülei is itt dolgoztak az egykori Somssich-Matolay kastélyban.
Szász Endre és felesége 1991-ben költözött be a kúriába, amelyet előtte három éven át újítottak fel.”


Forrás: http://www.sonline.hu/somogy/kultura/leonardoi-onarckep-a-tinilanyok-kedvence-seta-a-szasz-kuriaban-452368
Feltöltve: 2012. július 17. 07:37 Vas András
„A kinti trópusi forróság után kifejezetten kellemes a klíma: a hajdani Somssich-Matulay-, majd Szász-kúria falai dacolnak a hőséggel. Anno, amikor a festőóriás megvásárolta a várdai kastélyt, kevesen hitték, megmenti a patinás épületet, s valóban ígéreteihez hűen eredeti állapotában újítja fel, s még a kastély körüli parkba is életet lehel. A házat pedig már életében valóságos múzeumnak rendezte be, saját festményei, szőttesei, kerámiái, nyomatai mellett az antik iránti rajongásának megannyi megnyilvánulása kapott helyet a falak között.”
…..
„A műterem akár önálló kis múzeumként is megállná a helyét, porcelánok, faliszőnyegek, a festő állványa, rajta a megkeményedett, kikevert színekkel, az egyik polc pedig roskadozik a könyvektől. Omar Khajjám Rubáijátjából vagy fél tucat kiadást találunk, mindegyiket a művész illusztrálta, sőt, tulajdonképpen a nagy áttörés is részben a könyveknek köszönhető.Szász Endrét ugyanis 1950-ben koholt vádak – fegyverrejtegetés – alapján tíz év börtönre ítélték, s bár egy év múlva szabadult, ajánlatos volt neki valami politikailag semleges témát keresnie. Így egy ideig könyvillusztrátorként kereste kenyerét: több száz mű díszítése fűződik a nevéhez, s ezekkel a tollrajzokkal és rézkarcokkal vált széles körben ismertté. Ekkor alakította ki stílusteremtő vonalrajzait, s készítette sajátos, puha felületeket létrehozó, hidegtű technikával készült rézkarcait, s alakult ki egyedi művészeti stílusa, a jellegzetes Szász Endre kompozíció, elvont, erősen stilizált alakokkal, amelynek fő motívuma a művészi fantázia szülte, szemben álló, hosszú nyakú és vállú, keskeny arcú félalak.”


Köszönet a látogatási lehetőségért, egy különleges élményben lehetett részünk, amely során betekintést nyerhettünk a művész mindennapi életébe, sokrétű alkotó tevékenységébe, köszönöm szépen Szászné Hajdú Katalin-nak az élményekben gazdag vezetést.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *