Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2623Szent György Plébánia templom

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

Cím Mecseknádasd, Templom tér
GPS koordináta N 46.225453,E 18.465486
Régiół Dél-Dunántúl
Megye Baranya

Internet:

http://www.mecseknadasd.plebania.hu/templomok.htm

e-mail:

plebania@mecseknadasd.vnet.hu

Telefon:

72/463-173

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-04-06 - Látogatás dátuma: 2008-04-06 - Utolsó módosítás: 2018-03-17A község főterén, a Szentháromság téren áll a Szent György plébániatemplom. Az 1770-es években felszentelt barokk templom oltárképei valószínűleg Dorfmeister, esetleg Maulberts munkái.
A mecseknádasdi plébánia 18. századi újraszervezésekor, 1719-ben a hívek még a fölsőfaluban álló kisebb Szent István templomot használták plébániatemplomként. Az egyházközség egyik jelentős plébánosa, Nikolaus (Miklós) Pfeiffer idejében épült fel az új templom a falu birtokosának, Klimó György pécsi püspöknek a támogatásával, így a templom a titulusát a püspök védőszentjéről, Szent György vértanúról kapta.

A templom alapkőletétele és felszentelése között 10 év telt el (1760-1770). Barokk stílusban épült egyhajós, homlokzati tornyos templom. A szentély félköríves záródású, és három boltszakasza van. Tervezőjét nem ismerjük.
A templomban összesen négy oltár van, három barokk-kori, valamint a II. vatikáni zsinat után elhelyezett ún. "szembemiséző oltár". A három igen kvalitásos barokk oltárkép alkotója a neves bécsi festő, a kapucinus Johann Baumgartner volt. Sajnos a képek igen rossz állapotban vannak, hisz megfestésük óta nem lettek restaurálva. Belátható időn belül nem is lesznek, mivel ennek költsége akkora, hogy egy ilyen kis közösség azt nem tudja finanszírozni.

A templomban látható Skóciai Szent Margitnak, a skót nemzet védőszentjének ereklyéje, mely a skót katolikus egyház, jelesül G. J. Gray bíboros-érsek ajándéka. Az ereklye 1971-ben, dr. Cserháti József megyéspüspök kérésére került egyházmegyénkbe. Az eredeti, teljes ereklye megosztásra került, és a másik része a Pécs melletti Kozármisleny akkor épült, és Skóciai Szent Margitnak szentelt plébániatemplomába került.

Szentháromság szobor
A falu központjában, a plébániatemplom előtti tér - hivatalos nevén Templom tér(!) - alsó részén áll az 1909-ben elkészült, vasrácsos kerítéssel övezett nagy méretű, historizáló Szentháromság emlék, mely monumentális megjelenésével uralja a teret. Felállítását a pécsi illetőségű Prém Lujza - állítólag egy, a 19. sz. végén itt szolgált plébános rokonának - nagylelkű adománya tette lehetővé. Idősebbek úgy emlékeznek, hogy az ajándékozó egy egyházi karitatív intézményt akart a faluban létesíteni, amire nem kapott engedélyt, ezért a pécsi házának árából ez az emlék készült el.
Alkotója Kálmán Ede pécsi szobrász volt. Anyaga puha, de fagyálló osztrák kő. A rajta lévő mellékalakok részben árpádházi szentek: István király (elől nyugatra), nyulak-szigeti Margit (ekkor még nem volt Nádasdon Skóciai Szent Margitnak kultusza!) (hátul nyugatra) és Erzsébet (elől keletre), a 4. szobor pedig Szent György, a plébániatemplom védőszentje (hátul keletre).

A körmenetekkor a Szentháromságot megkerülve fordulunk vissza a templom felé, és szokásosan itt van felállítva az egyik úrnapi oltár is. A Szentháromságot, melyet az elmúlt majd száz év eléggé megviselt, többször fel kellett újítani. Először 1964-ben, majd pedig 1996-ban.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *