Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3003Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Kategória Múzeum

Kép album megtekintése

Cím 2000 Szentendre, Sztaravodai út
GPS koordináta N 47.692100,E 19.047026
Régiół Pest
Megye Pest

Internet:

http://www.skanzen.hu/

e-mail:

sznm@sznm.hu

Telefon:

26/502-500

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-04-04 - Látogatás dátuma: 2006-11-11 - Utolsó módosítás: 2016-05-14Szentendre nyugati részén, a Lajos-forráshoz és Dömör-kapuhoz vezető út mellett található 46 hektáros területen.

A szabadtéri múzeum létesítését Szentendrén már 1958-ban elhatározták. Ekkor még nem önálló múzeumként, hanem a Néprajzi Múzeum szervezeti egységeként. Az eredeti helyéről áttelepített objektumok felépítése 1968-ban kezdődött meg. A múzeumban felépítendő objektum részletes műszaki, néprajzi, berendezéseinek, kulturális foglalkozásainak és rendezvényeinek terve a bontások alapján készült el. A konzervált és restaurált tárgyak ez alapján kerültek végleges helyükre.

A múzeum önálló költségvetési szervként 1974-től müködik. Ez év május 31-én láthatta először a nagyközönség az első, még csak részlegesen elkészült tájegységet, a Felső-Tisza-vidéket.

Az 1998-as év végére kb. 40.000 db néprajzi tárgyat őríztek az épületekben és a raktárakban. 1981-től tudományos kutatóhely.

Napjainkban Magyarország települési, építkezési és gazgasági formáit 10 néprajzi tájegységben kb.400 építmény segitségével mutatja be. A szabadtéri múzeum Magyarország jellegzetes tájainak népi építészetét, a falusi és mezővárosi társadalom különböző rétegeinek és csoportjainak lakáskultúráját, életmódját mutatja be hagyományos településtípusok keretében nagyrészt eredeti épületekkel és tárgyakkal a 18. század végétől a 20. század közepéig.

Ezek a következők:

 • Észak Magyarország,

 • Északkelet Magyarország,

 • É-magyarországi mezővárosok,

 • Felső-Tisza-vidék,

 • Közép-Tisza-vidék,

 • Alföld,
 • Dél-Dunántúl,

 • Bakony-Balaton-vidék,

 • Kisalföld,

 • Nyugat-Magyarország.2008.04.04 - Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 2,2 milliárd forint jut európai uniós és hazai forrásból a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum új beruházásaira - közölte Bajnai Gordon a Skanzen Örökség Program szerződésének aláírása alkalmából a szentendrei intézményben pénteken.

Cseri Miklós, a Skanzen főigazgatója elmondta: a több mint 2 milliárdos fejlesztés 4 beruházást foglal magába. Ezek közé tartozik - az eddigi 7 tájegység mellé - az Észak-magyarországi Falu felépítése, amely a Hernád és az Ipoly környéki, főként palóc terület hagyományos építkezését és életmódját mutatja majd be.

Új bejárati épületet is kialakítanak, amely a mezőhegyesi vasútállomás 1880-as állapota szerint épül fel, és egy 2,4 kilométer hosszú pályán futó Skanzen-vasút is megépül 5 állomással. A fejlesztés fontos eleme a már átadott Nyitott Muzeológiai Műhely, amely a muzeológusok munkájába enged betekintést a látogatóknak - tette hozzá a főigazgató.

A Skanzen Örökség Program célja a szabadtéri múzeum élő jellegének fejlesztése, az élményszerű ismeretterjesztés feltételeinek megteremtése. A most zajló beruházás eredményeként a jelenlegi évi 220 ezres látogató szám 2010-ig egyharmaddal emelkedhet - vélekedett a két tárcavezető.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu * Start *