Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3806Kossuth Lajos Emlékmúzeuma (Magyar Nemzeti Múzeum)

Kategória Múzeum

Kép album megtekintése

Cím 3905 Monok, Kossuth Lajos u. 18.
GPS koordináta
Régiół Észak-Magyarország
Megye Borsod-Abaúj-Zemplém

Internet:

e-mail:

Telefon:

47/356-039

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-03-17 - Látogatás dátuma: 2007-10-07 - Utolsó módosítás: 2008-03-17A ház északi udvari szobájában született Kossuth Lajos 1802. szeptember 19-én. A múzeum az életpályájából az indulást és az emigrációban eltöltött éveket részletezi. A bemutatón számos Kossuth-relikvia látható.

A hajdani Nagy Kútparton álló emlékház a falu legismertebb épülete. A földszintes, 2+2+2 ablakos házat Andrássy István gróf. A copf stílusú, uradalmi tisztilakként használt épület a régi udvarházak mintájára készült. A magasföldszintes, kontyolt nyeregtetős épületet a XIX. században udvari szárnyépületekkel U alakúra bővítették.

Kossuth László az édesapa tarsolyában ügyvédi oklevéllel hagyta el a Turóc megyei Kossuthfalvát, hogy uradalmi ügyészi szolgálatot vállaljon a monoki Andrássy-birtokon. A Kossuth házaspárnak nyolc gyermeke született, akik közül Lajos a második volt. Az egykori Nagy Kútparton (ma Kossuth Lajos utcában) lévô tisztilakban az elsô emlékkiállítást 1949-ben rendezték be. A gyűjtemény az évek során mindig gyarapodott egy-két relikviával, képes, illetve tárgyi emlékkel.

A Kossuth-ház főépületének homlokzati tengelyében helyezték el Kossuth Lajos emléktábláját 1911. május 27-én. A bronz melldombormű alkotója Gárdos Aladár.

Monok nemzeti zarándokhely lett. Az itt bemutatásra kerülő tárgyakat a megszűnt Parlamenti Múzeum relikviáiból, a Hadtörténeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum s a ceglédi Kossuth Múzeum gyűjteményéből hozták. Helyben gyűjtött műtárgy nem került a kiállításba. A Kossuth Emlékmúzeum 1963 óta a Magyar Nemzeti Múzeum egysége.

A ház ma látható formáját az 1994-ben befejeződött felújítási munkálatok során nyerte el.

Tállya felé halatva a Kossuth u. 16. szám alatt tekinthetjük meg a műemlék jellegű evangélikus templomot, mely késő barokk stílusban épült 1786-1788 között. Mai formáját a 19. század végén nyerte el. Berendezése copf stílusú. Ebben a templomban tartották keresztvíz alá Kossuth Lajost 1802-ben.
Bár a kutatás már kideritette, hogy nem a tállyai evangélikus templomban hanem Monokon, a szülőháznál keresztelték meg Kossuth Lajost, a tállyai nép mégis ragaszkodik a hagyományához. A Kossuth család 1803-ban Olaszliszkára költözött. Kossuth Lajos itt töltötte gyermekkorát, itt élt l808. februárjáig.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *