Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4227Tállya látnivalói

Kategória Utazás

Kép album megtekintése

Cím 3907 Tállya
GPS koordináta
Régiół Észak-Magyarország
Megye Borsod-Abaúj-Zemplém

Internet:

http://www.tallya.hu

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-03-14 - Látogatás dátuma: 2008-03-15 - Utolsó módosítás: 2009-06-27Tállya Európa Mértani Középpontja, mely Tokaj-hegyalján fekszik. A település egyértelmű vonzereje a minőségi tokaji bor és a történelmi múlttal rendelkező pincészetek.

2002-ben a Tokaj-hegyaljai borvidékkel a Világörökség része lett.

A környék már az őskorban is lakott volt. A 15. században már városként említik. Nevét feltehetőleg francia nyelvű bevándorlóktól kapta, akiket a tatárjárás után telepítettek a környékre. A név a francia "taille" (vágás, irtás) szóból ered, valószínűleg arra utal, hogy a szőlőtelepítés előtt a domboldal bozótosát kiirtották.
A középkorban vára is volt, de a 16. században már csak romjai álltak, ekkor Lorántffy Zsuzsanna utasítására a kövek nagy részét építkezésekhez használták fel.
A Rákóczi-szabadságharc idején Tállya -a Rákóczi család birtokaként- a kurucok egyik fő bázisa volt. 1711-et követően a család elveszítette Tállyát, és a Bretzenhein, majd a Sóhalmi család birtoka volt.

A Rákóczi-kúriát a római katolikus templommal szemben találhatjuk. Ebben az épületben fordította le Károly Gáspár a Szent Bibliát Mágocsi Antal felügyelete alatt. Egyes feljegyzések szerint a Rákóczi szabadságharc idején itt bujdosott Rákóczi Ferenc. Erre utal a Rákóczi-pince története is. A pincerendszer behálózza az egész falut, és források szerint közvetlen (földalatti) összeköttetésben áll nem csak a regéci és boldogkőváraljai várral, hanem a sárospataki Rákóczi várral is.

A Tállyára érkező vendég egy műemléki környezetben találja magát, ahol a Római Katolikus templomot, a Rákóczi kúriát és a Maillot kastélyt tekintheti meg. Ha tovább halad a régi főterén lévő patináns XIX. századi épületet ismerheti meg, a Vincellér Házat, mellette pedig a Református Templomot.
Főutcán tovább haladva, Encsy György egyedülálló Kőzet-és Ásványkiállításával ismerkedhet meg a látogató.

Tállyán található Európa mértani közepe is, melyet 1992-ben mérték ki. A sziklatalapzatra helyezett, fából készült, mintegy 4 méter magas szobor egy főnixmadarat ábrázol. A 2000-ben felállított alkotást az ukrán Volodimir Scsur, a tállyai Közép-Európai Művésztelep és Szabadiskola rendszeres résztvevője készítette.

A főúton sétálgatók a szőlőfeldolgozás egyes mozzanatait megörökítő faszobrokkal is találkozhatnak. Egyik közkedvelt szobor a szőlőlugas alatt hordón ülő és békésen iszogató Bachus, ez előtt a szobor előtt halad el az évente megrendezett Szüreti felvonulás.
XIV. Lajos francia király ivott tállyai aszút, amit Rákóczi Ferenc vitt neki. A király megkóstolta majd így szólt: ˝A borok királya a királyok bora!˝

Tállya műemlékei, látnivalói:

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *