Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 16121Gomba település látnivalói

Kategória Utazás

Kép album megtekintése

Cím 2217 Gomba, Bajcsy-Zsilinszky. u. 2.
GPS koordináta N 47.370793,E 19.533619
Régiół Pest
Megye Pest

Internet:

http://www.gomba.hu

e-mail:

Telefon:

29/433-927

Megjegyzés:

Polgármesteri Hivatal.

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-03-13 - Látogatás dátuma: 2008-03-16 - Utolsó módosítás: 2008-03-16Gomba község Pest megye középső részén a Gödöllői-dombság déli lankáin helyezkedik el, Budapesttől 50, Monortól 9 km-re. Területét a Gombai-patak szeli át, amely a Tápióba folyik, a település Duna és a Tisza vízgyűjtő területének határán van.

A régészeti emlékek tanúsága szerint a terület a kőkorban és a bronzkorban már lakott volt. Kubinyi Ferenc 1858-ban ásatásai során feltárta a Várhegyen egy erődítményrendszer, ún. pogányvár maradványait. A leletek túlnyomó része kő- és csontszerszám, többféle agyagedény, de akadtak közöttük átfúrt fejű bronztűk is.

Az 1500-as évek közepétől Gomba török uralom alá került, de nem vált lakatlan hellyé, mint sok más környező település, mert kedvező földrajzi fekvése miatt a nagy hadak elkerülték. A megyéből elmenekült nemesség a királyi országrészből gyakorolta jogait, így Gombán is kialakult a kettős adózási rendszer: fizetni kellett a magyar földesúrnak és a töröknek is. A növekvő terhek miatt alig maradt adófizető család a faluban.

Első ismert birtokosa a Gombai család, s Gombai László volt.
1705-ben, a Rákóczi szabadságharc idején a falu mellett egy ütközet zajlott le, és a település is pusztává lett, azonban hamarossan újranépesült.

A református egyház Mária Teréziától kapott engedélyt egy új kőtemplom építésére, amelyet kétévi folyamatos építőmunka után 1776. október 8-án szenteltek fel. A torony 1778-ra készült el.

A köznemesség anyagi helyzetét tükrözik a XVIII. sz. végén és főleg a XIX. sz. elején épült ill. átépített kastélyok, kúriák, és a református egyház részére juttatott ajándékok. Az akkori hat kastélyból, kúriából öt ma is megvan, egyet rossz állaga miatt le kellett bontani. A XIX. században a Fáy családon kívül a Szemere, Patay, Puky, Dapsy, Wartensleben és Tahy családok voltak a falu birtokosai.

Az alapfokú oktatás helyszíne a Fáy András Református Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (2217 Gomba, Iskola u. 2.), melyről az iskola honlapján olvashat bővebben a kedves olvasó.

Gomba műemlékei, látnivalói:


Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *