Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3008Acsád látnivalói

Kategória Utazás

Kép album megtekintése

Cím 9746 Acsád, Béke u. 10.
GPS koordináta N 47.322934,E 16.734452 - nem pontos!
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Vas

Internet:

http://www.acsad.hu

e-mail:

acsad@axelero.hu

Telefon:

94/555-003, 555-004

Megjegyzés:

Acsád községi Önkormányzat

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-03-10 - Látogatás dátuma: 2008-03-09 - Utolsó módosítás: 2008-03-10Acsád település Szombathelytől északkeletre az Ablánc-patak mellett, a Kőszegi-hegység délkeleti hegylábfelszínét síksággá alakító Gyöngyös síkjának északi részén található fekszik.

A megye északi részén, Szombathelytől, Sárvártól és Kőszegtől egyaránt 21 km-re, Csepregtől, a legközelebbi várostól 11 km távolságra fekszik. Noha a főutak nem érintik, megközelíthetősége mégsem rossz, hiszen a községből négy irányba vezetnek közutak. Határos települések: Meszlen, Salköveskút, Vasszilvágy, Gór, Csepreg.

Történelme
Neve a régi magyar Acsád személynévből ered, mely az Acsa személynév kicsinyítős változata. Nevét minden bizonnyal a honfoglaló Acsád vezérnek köszönheti. A falu mellet 1930-ban római kőszarkofág került elő.
Magának Acsádnak a neve 1255-ben bukkant fel előszőr oklevélben.

Acsád középkori eredetű, de barokk stílusban átépített római katolikus temploma Szent János titulusú. A lakosság kétharmada evangélikus vallású.

Legnevezetesebb műemléke a Szegedy család 18.századi eredetű, de 1824-ben klasszicista stílusban átalakított kastélya. Dísztermében empire stílusú falképek láthatok. A kastélyparkhoz kapcsolódó híres platánsort az 1820-as években telepítették. A falu híres szülöttje Rákosi Jenő, újságíró, a 30 milliós magyar birodalommal kapcsolatos ábrándok magfogalmazója.

A kastélyparkhoz kapcsolódó híres platánsort az 1820-as években telepítették. A falu gyöngyszemének is lehetne nevezni az Acsádot és Büköt összekötő út mellett az Ablánc patakot és Ablánc majort, mely ma csárda és fogadó.

A falu határában szép erdők találhatók, különösen az Ablánc-malom környéke ideális kirándulóhely.
- A falu közepén elhelyezkedő park területén áll az I. világháború áldozatainak tiszteletére emelt szobor: Szent Gyögy a sárkánnyal hadakozik. A szobrot 1927-ben Szegedy Georgina helyi földbitokos emeltette. Később ezen az emlékművön helyezték el a II. világháború áldozatainak emlékktábláját is.
- Római Katolikus templom középkori eredetű, a XV. században épült, de barokk stílusban átépítették. Kersztelő Sznt János titulusú, Bejárata előtt két kőfaragású alacsony oszlopú kapu áll, mely a Szent György szobor tartozéka. A templom alatt van a három helyiségből álló kripta, mely a helyi földbirtokos Szegedy család temetkezési helye volt, de a leszármazottak befalaztatták.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *