Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2442Ecséri templomrom - Révfülöp

Kategória Vallás , Műemlék

Kép album megtekintése

Cím Révfülöp
GPS koordináta N 46.829300,E 17.607100
Régiół Közép-Dunántúl
Megye Veszprém

Internet:

e-mail:

Telefon:

mailto:michelangelo@

Megjegyzés:

Szabadon látogatható.

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Egresi János , fényképezte: Gencs Mária - Felvitel dátuma: 2008-03-07 - Látogatás dátuma: 2007-08-05 - Utolsó módosítás: 2008-03-07A révfülöpi ecséri templomrom - földrajzilag - nem tartozik a Káli-medencéhez, de a medence romtemplomait látogatók semmiképp ne hagyják ki. A hajdani Ecsér falu a török időkben elpusztult. A román kori háromhajós, félköríves szentélyzáródású templom romjai viszont ma is állnak.

Révfülöp határában a Balatonrendes és Kővágóörs közti út mellett. Jól látható az útról is a XII-XIII. századi román kori háromhajós templomrom. Az épület egy román kori épületre épült föl. 1082-ben már állott itt falu, így feltehetően már állt a templom is. Első hiteles említés 1329-ből való. Valószínűleg urasági templom lehetett, hiszen háromhajós épület volt, s a környék templomaitól eltérően íves szentélyű. Ez eltér a Balaton-felvidék középkori templomaira jellemző a négyszögletes szentélykialakítástól.
A szentély a hajónál magasabbra épült, lépcsője előtt pedig a kegyúri család tagjainak sírjait találták meg. Egy hatalmas keresztelőmedence is előkerült, valamint több, gyönyörűen faragott kő. A védőszentjét, Szent Kristófot ábrázoló freskó nyomai még láthatók.

1430-ban gótikus stílusban átalakították. Ebből korból maradt fönn a belső háromíves fal, mely valószínűleg a tetőt hordta. Ugyanekkor épült az urasági karzat és lépcsője is, valamint a támpillérek. A templomot fal vette körül, melyet maradványaiból derékmagasságig visszaépítették.

Háromhajós építménye ellenére nem volt nagy építmény, nem sokan férhettek el benne. Toronnyal is rendelkezett egykoron a hajó nyugati részén, mely mára csak alapfalaiban maradt meg. Alapfalaiban szépen megmaradt a szentély melletti sekrestye, melyben még az oltár is megmaradt.
A templom déli oldalán előcsarnok volt, az északkeleti oldalon sekrestye és csontkamra (ossarium).
A települést a törökök feldúlták, felégették, lakóit elhurcolták. A magára hagyott templomot a természet visszahódította, majd a visszatelepülő lakosság kezdte pusztítani.

A templom közvetlen környezete védett terület, a gyep alatt vannak a hajdani falu házainak maradványai, a plébánosházat fel is tárták.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *