Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3316Putnok látnivalói

Kategória Utazás

Kép album megtekintése

Cím Putnok
GPS koordináta N 48.295643,E 20.434055 - nem pontos!
Régiół Észak-Magyarország
Megye Borsod-Abaúj-Zemplém

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-03-11 - Látogatás dátuma: 2007-03-11 - Utolsó módosítás: 2008-03-06Az egykori Gömör vármegye részét képző település első okleveles említése 1283-ból származik, mikor a IV. László király a Rátolth nemzetségnek ajándékozza Putnokot és a hozzá tartozó birtokokat. A Putnoky család közel 300 éven keresztül uralja Putnokot, melyet a család birtokainak központjává tesz. Ekkor épül a plébánia, a család udvarháza és a település temploma is. A település vásár- és vámjoggal is rendelkezik. 1423-ban királyi sókamara épül a városban. 1427-ben az udvarház megerősítésével felépül Putnok vára. A Putnokyaknak köszönhetően a 16. század közepére Putnok elnyeri a földesúri városoknak járó kiváltságokat.

A trianoni békeszerződés és annak társadalmi-, gazdasági következményei éles törést jelentettek a város számára. Az egykori Gömör vármegye felbomlásával, Putnok elveszítette tradicionális gazdasági, kereskedelmi és kulturális kapcsolatait. A II. világháborút követően Putnok korábbi gazdasági, kulturális szerepkörét és intézményeit fokozatosan átveszi Ózd.

Putnok látnivalói


 • A város egyik fő látnivalója az 1834-ben klasszicista stílusban épült egykori Serényi kastély, melyet a korábbi vár helyén épített Serényi Alajos.

 • A Serényi téren található az 1600-as években épült, de külső megjelenésében jelenleg nem túl jellegzetes épület, ahol a Gömöri Múzeum kapott helyet. A Múzeumban "Társadalom - Természet" című, a térség történetét, néprajzát bemutató állandó kiállítást láthatunk.

 • A város köztemetőjében találhatjuk az 1860-ban neoklasszicista stílusban készült Serényi kriptát A kripta Ybl Miklós tervei alapján készült. A korábban megrongált sírhelyet 1999-ben az önkormányzat újítatta fel.
 • A város főterén került elhelyezésre gróf Serényi Béla egész alakos szobra, Kiss László (Putnok város szülöttének) szobrászművész alkotása (2000)
  A szobor az egykori Kisfaludi Strobl Zsigmond gróf Serényi Béláról készűlt bronz szobor helyére került felállításra. A régi szobrot 1940-ben ismeretlen helyre vitték.

 • A Kossuth és a Rákóczi utca sarkán található L alakú, oszlopos, tornácos, vakolatdíszes kisnemesi kúria a népi építészet szép példája. A magántulajdonban lévő, az utóbbi években szépen helyreállított műemlék épületben nem túl szerencsés módon jelenleg egy turkáló működik.

 • Az 1994-ben nyílt Holló László Galéria az un. Seres házban kapott otthont. A nagyobbrészt Holló László alkotásait bemutató állandó kiállítása mellett, többek között Feledy Gyula, Reich Károly, Medgyessy Ferenc, Tóth Sándor, Kis Nagy András, Zádor István, Szilágyi Imre művei is bemutatásra kerültek a galériában.

 • Említést érdemel még az 1832-ben épített római katolikus templom. A templom értékei közé tarozik a fából készült főoltár és a két oldalán található szobrok. A város egykori fatemploma helyén épült 19. század fordulóján a későbarokk stílusú református templom. Az 1852-ben alapított, ma már városilag védetté nyilvánított zsidótemetője a város korábbi zsidó lakosságának emlékét őrzi.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu * Start *