Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3717Berzence nevezetességei (bemutatása)

Kategória Utazás

Kép album megtekintése

Cím 7516 Berzence, Szabadság tér 19.
GPS koordináta N 46.206626,E 17.149905
Régiół Dél-Dunántúl
Megye Somogy

Internet:

e-mail:

polgarmester@berzence.hu

Telefon:

82/546-111

Megjegyzés:

Önkormányzat: Kovács Zoltán polgármester

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-03-03 - Látogatás dátuma: 2008-03-02 - Utolsó módosítás: 2008-03-03Berzence topográfiai szempontból a hazánk DNY-i részét magába foglaló Dunántúli dombság nagytájban és azon belül, a Belső- Somogy középtájban helyezkedik el.
A település környezete földtani szempontból medence területnek minősül, amelynek paleotikus medence aljzata a 2000 m-től a 4500 m mélységet is eléri.

Berzence település neve már 800 éves, első okleveles említése 1228-ban egy tizedperben Burzence, Birzence alakban fordul elő. Az 1333-35-ös pápai tizedjegyzékben a község mai területéhez tartozó Lankócpusztával említik. 1377-ben szerepel eloször, a Péch nemzetségbol származó Lóránd birtoka volt. A család a helységtől nevezte magát Berenczeinek.


Várrom - http://www.vendegvaro.hu/gen?genid=913
A Berzencei várat először Zsigmond 1406. április 21-én kelt oklevele említi, amikor a király Berzenczei Györgynek adományozza az őseitől örökölt Berzencze várát és birtokát. Valószínű, a vár időközben rommá lett, mert miután a Berzencziektől 1468-ban Forster György megszerezte, újjá kellett építenie. Halála után, 1490-ben örökösödési szerződés alapján a "castrum in facie poss. Berzencze" özvegyének, Ilona asszonynak a tulajdonába került.

Szigetvára elestének hírére 1566-ban a berzencei vár őrsége megszökött, mire a török azonnal megszállta és megerősítette a várat. Zrínyi György foglalta vissza 1594-ben, de rövidesen ismét a törököké lett. Az 1618. évi megerősítése idején 349 főnyi őrség tartózkodott itt. Az 1664. évi téli hadjárat során felszabadították.
A török harcok idején pusztulásnak indult várból mára csak egy kerek alakú, téglából épült torony maradványai és a hajdani vizesárok nyomai látszanak


A közel 800 éves írásos emlékekben már szereplő falu földesurai között találjuk a Péczeket, Bornemisszákat, Niczkyeket és a Festetics-családot is.

Egyedülállóan gazdag szellemi és tárgyi örökség birtokosa Berzence. A szakrális és világi építészet szép példái éppúgy megtalálhatók, mint a féltve őrzött népi hagyományok. A dimbes-dombos település utcáit járva kezdjük ismerkedő sétánkat (VAGY MÉGSEM! RÉSZLETEK itt olvashatók) az 1750-es években épített Festetics-kastélynál, amely napjainkban szociális otthonként működik, s parkját értékes öreg fák díszítik.

A XVIII. századból való a fő utca mentén álló Postafogadó, amelyhez szervesen kapcsolódik a Makovecz Imre által megálmodott művelődési ház.

www.civertan.hu

A fogadó a Sopron-Pécs postaútvonal egyik megállóhelye volt. A központi parkban álljunk meg egy főhajtásra az 1956-os kopjafánál, és az Ember-keresztnél: ez utóbbit az 1848-49-es szabadságharcban harcoló berzencei honvédek emlékére készítette egy csíkszentdomokosi szobrász. Az Árpád téri Szent Keresztnél Szent Katalin és Nepomuki Szent János szobra előtt elsétálva három kápolnába és a plébánia templomba is betérhetünk, melyek közül a Jézus Szíve kápolna szentségimádó hely 1908-óta.

Közterületei ma is gondozottak, sok a kikapcsolódást, sportolást, játékot szolgáló zöldövezet. A parkokban a honos, lombos fák között jól érzik magukat az örökzöldek, a cserjék, melyek mellett virágos ligetek teszik színpompássá a település képét. Értékteremtő és hagyományápoló lakossága méltán büszke a település nagyközségi rangjára.

A települési élmények után vár bennünket a pompás lankóci és vecsenyei erdő, ahol szúrós csodabogyóra, borostás sásra, szálkás pajzsikára, és lápi csalánra bukkanhatunk. A Dráva sík vizes élőhelyein ritka hüllőkkel, fehér és fekete gólyával, egerész ölyvvel és harissal is találkozhatunk.


Berzence Civil Portál amely résletesen bemutatja a települést.

ÖNKÉNTES TŰZOLTÓ EGYESÜLET BERZENCE

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *