Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 1929Árpád kori templom

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

Cím Túrony, Kossuth L. u. 19.
GPS koordináta N 45.908401,E 18.229166 - nem pontos!
Régiół Dél-Dunántúl
Megye Baranya

Internet:

e-mail:

Telefon:

30/989-75-68, 72/424

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2008-03-01 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2018-01-18A 269 lakosú Túrony különleges település. Különlegessége főként elhelyezkedésének, pontosabban földrajzi, természeti környezetének és jelentős városok közelségének köszönhető. A falu ugyanis a Villányi-hegység nyugati szélénél, a Tenkes-hegy előtt, annak nyugati lábánál fekszik, festői szépségű környezetben. A baranyai megyeszékhelytől 18, Siklóstól 12, Harkánytól mindössze 8 kilométer a távolsága. A település adottságait az is kedvezően befolyásolja, hogy áthalad területén az 58. számú főút, így meglehetősen nagy az átmenő forgalma.

A község lakosságának többsége ma is református vallású, 40 százalékos a római katolikusok aránya. A falu a XIII. századtól több építési perióduson át épült, 1726-ban megerősített református temploma műemléki védettséget élvez. Az egyhajós, támpilléres templom gótikus szentélye máig épen maradt. Tornya barokk stílusú, 1827-ben épült.

Többször javították, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal jóvoltából 2000-2006 közt felújították. Szerkezeti megerősítést kapott, fedélszéke, cserépfedése, deszkamenyezete új. Utóbbi különlegessége, hogy eredeti festésének mintáit egykor a pécsi Zsolnay Porcelángyár lemásolta és felhasználta világhírű termékeinek díszítéséhez. Sajnos e festés azóta megsemmisült. A templomhajó tégla padozatú, nyugati fakarzata, szószéke, Mózes-széke felújított.
A felújított Árpád-kori templom méltó környezetet nyújt komolyzenei rendezvények tartására, kórusok fellépésére, melyek igazolják a régi építők hozzáértését: a templom akusztikája a mai kor igényei szerint is kiváló!

Túrony nevét az 1848-49-es szabadságharc kapcsán ismerte meg az ország, a történelemben túronyi csata néven ismert ütközetből. Kossuth Lajos 1849 tavaszán az orosz intervenció hírére általános népfelkelést hirdetett. A felhívásra a Dráva menti magyar falvakból több ezer férfi vonult fel, kaszákkal, fejszékkel, szuronyokkal felfegyverkezve Pécs felé. A császári csapatok azonban Túronynál megtámadták őket, többségüket megölték, a falut pedig szinte a földdel tették egyenlővé.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *