Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3438Kiskun Múzeum - Szélmalom (volt Kiskun Kapitányság)

Kategória Múzeum

Kép album megtekintése

Cím 6100 Kiskunfélegyháza, Dr. Holló L.u.9.
GPS koordináta N 46.713637,E 19.849642
Régiół Dél-Alföld
Megye Bács-Kiskun

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2008-03-01 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2008-03-01Mária Terézia királynő 1753.július 18-án a református Halasról Félegyházára helyezte át a Kiskun Kerület bíróságát és börtönét.. A Nagy Posta út melletti egyik telken épült fel 1794-ben mai formájában az előzőt tűzvész pusztította el-a börtönépületet is magában foglaló Kiskun Kapitányság vagy Megyeház (Nagyház vagy Sárga ház) ma Kiskun Múzeum.

Barokk stílusú épület, de már leegyszerűsített formákkal, a homlokzaton a füzéres díszítés copf hatást mutat. A falsíkból erkély emelkedik ki, felette tümpanonnal lezárt alul kétszárnyas kapuzat, melyet körbevájatok és napsugaras rátétek díszítenek, s ezek adnak barokkos hatást. 1826-ban a rabok számára rendezték be a Szentáromság tiszteletére felszentelt kápolnát.

1876-ban megszűnt a Kiskun Kerület (a fogház tovább működött).1939-ben az egykori Kiskun Kapitányság székházában a Kiskun Múzeum kapott helyet, régészeti, néprajzi, képzőművészeti kiállításokkal.

Kiskun Múzeum
A Kiskun Múzeumot Szalay Gyula, a helyi gimnázium tanára alapította 1902-ben. Az egyre gyarapodó régiséggyűjteményt 1912-ben önálló épületbe, a későbarokk Görög-ház emeleti részébe, majd 1939-ben a mai helyére az egykori Kiskun Kapitányság székházába költöztették.

A progamokon kívül a múzeum állandó és időszaki kiállításaival várja a kedves látogatókat szerdától vasárnapig 9 - 17 óra között, valamint a Móra Ferenc Emlékházba és a Petőfi Emlékszobába, amely szerdától péntekig, 9 - 12 óra között tekinthető meg.
A nyári időszakban lehetőség van gyerektáborok részére játékos múzeumi nap szervezésére, amely előzetes egyeztetés után történik.
A Kiskun Múzeum kiállításairól, programjairól érdeklődni lehet a 76/ 461-468 - as telefonon, programokról, gyermekrendezvényekről felvilágosítást ad Mészáros Márta múzeumpedagógus.

Az egykori börtön épületében ma börtönmúzeum tekinthető meg. A börtönudvaron felállított Pajkos-Szabó-féle szélmalom szintén érdekes látnivaló.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *