Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 5206Római katolikus templom (Nagyboldogasszony) - Mária Ruhák Múzeuma

Kategória Vallás , Múzeum

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím Andocs, Szabadság tér 6.
GPS koordináta
Régiół Dél-Dunántúl
Megye Somogy

Internet:

e-mail:

Telefon:

84/372-688

Megjegyzés:

Plébániahivatal

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-02-23 - Látogatás dátuma: 2008-02-25 - Utolsó módosítás: 2013-07-21A gótikus előzmények után az 1700-as években barokk hajóval bővített templom már az 1600-as években zarándokhely volt. Több csodás jelenség fűződik az andocsi Máriához. A kegyszobrot minden második hét péntekjén felöltöztetik.

A községben már az 1332-37-es pápai tizedjegyzék szerint plébánia működött. A történeti tények szerint a török hódoltság idején a lakosság egy része elmenekült a faluból, így elárvult a jezsuiták által fenntartott Mindenszentek temploma és a plébánia is. A lepusztult épületegyüttesben egyedül a Szűzanya szobra maradt épségben. A csodának számító jelenséget felismerte Horváth Miklós jezsuita atya, és 1665-1681 között Andocsot híres búcsújáró hellyé fejlesztette.

Az 1721-ben épült rendház alig hét év múlva leégett, de a mellette álló gótikus kápolna épségben maradt - ez újabb csodás jelenség -, és ez lett a szentélye a barokk hajóval kibővített mostani, 1747-ben felszentelt, a XX. század elején részben megújított templomnak.

A kápolna és a templom tehát több mint három évszázada ezrek által látogatott búcsújáró hely. A fő búcsút augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján tartják, ezen kívül még kilenc ünnepen érkeznek zarándokok a faluba.
A kegytemplommal egybeépített egykori kolostor földszintjén látható a Mária-ruhák Múzeuma.

A Mária-szobor legendájának több változata maradt fenn. Van olyan történet, amely szerint a szobrot maga Szent József faragta ki, és Szent István király közvetítésével került Kalocsára, majd onnan Andocsra. A legismertebb történet azonban nem a bibliai időkben, hanem a XVI. században kezdődik. Eszerint, amikor 1520-ban a török csapatok felprédálták Kalocsa városát, szentségtelen kéz akarta érinteni Szűz Mária szobrát. A legenda egyik változata úgy szól: a Mária-kápolnát a törökök istállónak akarták használni, és lovaikat az oltárhoz kötötték.

Az andocsi templom több egyszerű falusi templomnál. A barokk építményhez kis gótikus kápolna, az andocsi Mária otthona csatlakozik. A kápolna az 1500-as években épült, valószínűleg a tholdi pálosok tevékenységének eredményeként. Alapozása rendkívül mélyen, mintegy hét méterrel a felszín alatt található, így könnyen lábra kapott az a legenda, hogy a kápolna „alapzat nélkül látszik állani”. A templomhoz barokk stíluselemeket felmutató, egyszerű, gótikus támpillérekkel megerősített rendház csatlakozik.

Az épületegyüttesen viszonylag kevés jelentős változtatást hajtottak végre a kolostortemplom XVIII. századi felszentelése óta. Az első restaurálási munkáról csak 1866-ból van tudomásunk, amikor a templom itt-ott megkopott freskóit állították helyre.

Mária-ruhák Múzeuma, Andocs
A környéken egyedülálló gyűjtemény ma már több mint kétszáz darabból álló "ruhatár". Az első palástot Széchenyi Katalin grófnő 1747-ben ajándékozta a kegyszobornak, példáját sokan követték.

A múzeum a Mária-kegyszobor templomával egybeépült egykori kolostorban található. A Máriához imádkozó hívők adományozták a színpompás hímzésekkel (gyakran népies motívumokkal) díszített palástokat. Ezekkel minden második hét péntekjén, hagyományos rituálé keretében öltöztetik fel a Mária-szobrot.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai
kredit: Elutasította a bank, és hitelt keres az Ön igényeihez? Nem számít, milyen a pénzügyi helyzeted. Kölcsönöket nyújtok magánszemélyeknek, más állami és magánvállalatoknak és még sok más. Hagyjon üzenetet, hogy tudjuk, szüksége van-e kölcsönre E-mail cím: kreditdominko@gmail.com

www.kastlyok.hu  * Start  *