Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 5316Zichy Mihály Emlékmúzeum

Kategória Múzeum

Kép album megtekintése

Cím Zala, Zichy Mihály utca 15.
GPS koordináta N 46.739214,E 18.001612
Régiół Dél-Dunántúl
Megye Somogy

Internet:

http://www.smmi.hu/kiallitasok/kepzomuveszet/zichy/zichymem.htm

e-mail:

titkarsag@smmi.hu

Telefon:

84/320-607

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2012-08-04 - Utolsó módosítás: 2012-08-07A falu birtokosai, a Zichy család egykori kúriájában található a Zichy Mihály Emlékmúzeum.

Zichy Mihály a XIX. századi magyar festészet és grafika egyik legkiemelkedőbb alakja. Művészetének mesteri színvonala, bravúros rajzi és akvarell-technikája miatt több, mint száz éve a közfigyelem csodálata veszi körül.
1827. október 14-én született a Somogy megyei Zala községben. Zala területe alig kétezer hektár. Ötszáz körüli a lélekszáma. A vidék egykori földbirtokosai a nemesi Zichyek, a Zalához közeli Zics községből települtek át a XIX. század elején. A jelenlegi egyszintes nemesi kúria 1820 körül épült, amelynek északi szárnyához a festőművész építtetett egy “L” alakú toldást, műterem céljából.

A múzeumot Zichy Mihály (1827-1906) képzőművész születésének századik évfordulóján alapította unokája, Zichy Mária Alexandra és férje, Csicsery-Rónay István a családi kastélyban.

A kiállítást 1979-ben nyitották meg, majd felújítva, átrendezve 1992-ben adta át Göncz Árpád köztársasági elnök. A gyűjtemény megőrzésében nagy szerepe volt Zichy Mihály leszármazottainak, köztük Csicsery-Rónay Istvánnak, a festőművész dédunokájának, aki most is nagyon sok időt tölt a házban, egy oldalsó szárnyban lakik.

A kiállítás előterében az egyik falat teljes egészében betölti az a térkép, melyen bejelölték azokat a városokat, ahol Zichy Mihály megfordult életében. Egy teremmel beljebb látható a művész bécsi és párizsi alkotásai. Amikor Zichy a walesi herceg meghívására Skóciába érkezik, elkészíti a híres Kard Tánc című rézkarcot. A szigetországban készített képeinek jelentős része most is az angol királyi múzeumban van. A rajzok a királynő nyári rezidenciájának ebédlőjében díszítik körben a falakat.A múzeumban látható bútorok eredetiek, ezeket a Zichy-család menekítette meg a háború és a műgyűjtők elől. Különleges hangulatú az 1620-ban készült a halálfejes óraszekrény, a kidomborodó koponya az idő múlását jelzi. A családi szobában helyezték el a Zichyek címerét, s Mihály bölcsőjét is.

Az 1830 körül emelt, romantikus stílusú épületben a Zichy család régi bútorai mellett a művész pétervári otthonának (cári udvari festő volt) bútorai, fegyvergyűjteménye, 3000 darabos könyvtára, műgyűjteménye és saját művei, dokumentumai láthatók. Itt lévő legjelentősebb képei: Krisztus levétele a keresztről (1847), A pusztítás géniuszának diadala (1878), Autodafé (1880), A modern szirén (1880), Csábítás-Bűnhődés (1881). Említésre méltó az általa hozott XIX. századi tunguz-evenki sámánöltözék.

Jelenleg a kastélynak majdnem az egészét a múzeum teszi ki, nyolc egymásba nyíló terjedelmes szoba, sőt az épület hátsó traktusában él a művész dédunokája, akinek lakása magánmúzeumként is szolgál.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *