Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3990Zeleméry - Rákóczi várkastély

Kategória Kastély , Várkastély

Kép album megtekintése

Cím 076 32 Borsi (Borša), F. Rákocziho.
GPS koordináta N 48.38909,E 21.705539
Régiół Kelet
Megye

Internet:

https://www.borsikastely.eu/

e-mail:

office@rakoczino.eu

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2013-09-21 - Látogatás dátuma: 2013-09-10 - Utolsó módosítás: 2021-07-16"Újra megnyitotta kapuit a szépségében megújult Rákóczi-kastély Borsiban. A határ szlovák oldalán, Sátoraljaújhelytől alig 5 kilométerre álló kastély, amelyet 1579 körül Zeleméri Kamarás István tokaji várkapitány emelt, pompás várkastéllyá Lorántffy Zsuzsanna és I. Rákóczi György fejedelem építtette át. Az épület történelmi jelentőségét ma is az adja, hogy 1676-ban itt látta meg a napvilágot a későbbi fejedelem, II. Rákóczi Ferenc."

COVID-intézkedések: Itt tájékozódhatnak a Szlovákiában érvényes beutazási feltételekről
SEGÍTSÉG A SZLOVÁK HATÁR ÁTLÉPÉSKOR KITÖLTENDŐ NYILATKOZATHOZ

Borsi 1387-ben a Perényiek, 1429-ben a Pálóczyak és mások birtoka.

A kastély első írásos említése 1593-ból maradt fenn. Az épülettől délre, a Bodrog felé reneszánsz kert terült el, északnyugat felé egy négyköves malom a Ronyva duzzasztott tavával, a töltés előtt kis filagória. 
A Rákóczi-várkastélyát 1579 körül Zeleméri Kamarás István tokaji várkapitány építette. Zeleméri Kamarás István lányának házasságával került a kastély előbb Lorántffy Mihályt tulajdonába 1602-ben, majd I. Rákóczi György és Lorántffy Zsuzsanna házassága révén került a Rákóczi birtokok közé. 1615-ben a Lorántffy családé.
1638-ra az épületet tovább bővítették, megépült a nyugati szárny déli szakasza, egy déli palotaszárny, benne vendégek számára fenntartott szobákkal és feltehetően a ma romjaiban látható déli sarokbástya. Az épülettől délre, a Bodrog felé reneszánsz kert terült el, északnyugat felé egy négyköves malom a Ronyva duzzasztott tavával, a töltés előtt kis filagória.

1644-ben Esterházy nádor I. Rákóczi György ellen vonuló serege elfoglalta és feldúlta. A Rákócziak Borsiban elsősorban Munkács felé vezető útjukon szálltak meg, I. Rákóczi Ferenc több fejedelmi intézkedését itt datálta. 1676-ban Zrínyi Ilona Munkácsról Regécre vezető útja közben szállt meg, a véletlennek köszönhető, hogy II. Rákóczi Ferenc március 27-én itt született meg.
1684-ben az magyar gyűlöletéről hírhedt Kollonich Ignácz jezsuitáinak és a labancoknak kezére került a kastély és minden Rákóczi-birtok. 1688-ban a "rebellisek" (Thököly seregeinek maradványaként martalóckodó "szabadcsapatok" felgyújtják a labanclaktanyaként szolgáló kastélyt. 1694-ben Rákóczi Prágából való visszatértekor a kastély még romos állapotban volt, egyes helyiségeit elkezdték tatarozni. 1711-ben a szatmári béke után a kastély Rákóczi Julianna férje, Aspremont Henrik tulajdonába került, tőle a Trautschonok vették kézhez, 1780 körül az egri érsek révén az Esterházyak kezére kerül. Később több birtokos kezén fordul meg, de a Lorántffy Zsuzsanna által kiépített reneszánsz udvarház már sosem nyerte vissza eredeti fényét.

A kastély mennyezetei "aranyos gombosak", míves kiképzésűek. A bővítést feltehetően Lorántffy Zsuzsanna végeztette el, elsősorban a déli, női szárny kiépítésére koncentrálódtak a feladatok. Érdekesség, hogy ebben az időben az ebédlő palotában a 12 fős asztal mellett egy kis asztalt is találunk, két kis székkel. E "nagypalota" mellett nyílt az "Úrfiak palotája" -a későbbi II. György, erdélyi fejedelem és Zsigmond szobája. Mellette a tanító szobája nyílt.

Saját tapasztalat: A kastélyban Rákóczi Múzeum üzemel, a kastély Önkormányzati tulajdonban, kevés pénzzel, EU-s támogatást eddig nem sikerült szerezni. A várkastély kutatása befejeződött, az omladozó részektől megtisztításra került, és látogathatóvá tették. Az "Idegenvezető" egy személyben mindenes, nagy tudással, és odaadással mutatja be a kiállított (összegyűjtött) anyagot. Mindent megőriz, ami a magyarsággal kapcsolatos, így a koszorúzásokból, a koszorúk szalagjait is, egy egész helységnyi gyűjtemény jött már össze. A Múzeum belépődíj ellenében látogatható.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *