Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3848Mauks Ilona - Mikszáth Kálmán Emlék Kiállítás

Kategória Múzeum

Kép album megtekintése

Cím Mohora, Rákóczi út 25.
GPS koordináta N 47.993632,E 19.341554
Régiół Észak-Magyarország
Megye Nógrád

Internet:

e-mail:

Telefon:

35/372-001

Megjegyzés:

Előzetes telefon egyeztetés ajánlott

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-02-03 - Látogatás dátuma: 2008-02-03 - Utolsó módosítás: 2015-03-31A 14. században már önálló egyházzal rendelkező település volt. 1418-ban Luxemburgi Zsigmond király Videt, a Vidfi család ősét erősítette meg Felsőmohora településrész birtokában. A falu Mikszáth emlékhely is, mert az író felesége, Mauks Ilona az itt birtokos főszolgabíró lánya volt.
Mohora község Balassagyarmattól 10 kilométerre, a Cserhát hegységben, a Feketevíz patak völgyében fekszik. Az Ipoly-térségi őskori kultúrák körében ismert a mohorai őstelep is, tehát az emberiség történetének legrégibb időszakában is emberi közösség élt a mai falu helyén.

A XIX. század híre "úrilakjai" köréből a Farkas Pál háza a Mauks-kúria, a Rakovszky és Tolnay-ház, a Schindlerlak, a gróf Vay Gáborné várkastélyszerű udvarháza országos és térségi jelentőségű kultúrtörténeti emlékekkel, különleges műemléki értékeikkel váltak híressé.

Mauks Mátyás, a falu földesura, Mikszáth Kálmán író apósa által épített kúriában kapott helyet a Mikszáth-emlékkiállítás.
A Mauks-házban, a volt patika épületében lakott Mauks Mátyás földbirtokos és főszolgabíró, , hogy két év múlva, most már sikeres "lánykéréssel", újabb esküvővel (mohorai evangélikus templomban) maga mellé emelje a magyar história, a magyar nyelvű irodalom örök emlékezetébe.
Mauks Ilona (Mohora, 1853-1926 Horpács) Mauks Mátyás balassagyarmati fôszolgabíró leánya. 1873-ban lépett házasságra Mikszáth Kálmánnal. Házasságuk férje írói sikertelenségei és súlyos anyagi gondjai miatt rövidesen felbomlott. 1882-ben azonban - rögtön az első sikerek után - újra összeházasodtak.
Házasságkötésük a kúriával szemközti evangélikus templomban volt megtartva. A templomban ma is ki van állítva az anyakönyv, melybe házasságukat bejegyezték. Második házzasságuk példásan boldog volt.
Mauks Ilona az író halála után Horpácson írta meg visszaemlékezéseit.

A kúria hosszú időn át gyógyszertárként volt használva, az épület tulajdonosa egy szobát és egy kis folyósot eladva az Önkormányzatnak, itt került kialakításra a Mauks Ilona emlék kiállítás. Mikszát életét, házasságkötéseit, egészen haláláig tablókon mutatja be. A szoba egyik része eredeti butorzattal került berendezésre. A Mikszáth család épetét bemutató teljesebb kiállítás a szülőhelyén Alsóstergovában van kialakítva. Magyarországon Horpácson is van egy Mikszáth Múzeum.

A kiállítást, Mikszáth házasságkötéseit, és pályáját egy helyi lakos Hölgy mutatja be, lehetőséget biztosítva a szemben lévő evangélikus templom megtekintését is.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *