Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 5032Szent Anna templom

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

Cím Tompa, Szabadföld u. 47.
GPS koordináta N 46.182798,E 19.533777
Régiół Dél-Alföld
Megye Bács-Kiskun

Internet:

e-mail:

Telefon:

77/452-006

Megjegyzés:

Bejelentkezéssel látogatható.Plébániahivatal

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-02-11 - Látogatás dátuma: 2016-03-12 - Utolsó módosítás: 2016-03-14Köszönjük a tompai Plébániának a lehetőséget, hogy megtekinthettük a kápolnát.

A templomépítő báró Redl család.
Az igen vallásos Redl család kastélyának egyik szobáját érseki engedéllyel már 1798-ban kápolnává alakították. Ebben a szobában természetesen kizárólag a család tagjai imádkozhattak. Hat év múltán, 1804-ben a mai templom helyén nyilvános (értsd: a parasztok által is látogatható) kápolnát építtettek. Az új kápolnában esetenként Szabadkáról kijáró ferences rendi barátok miséztek.

Közvetlenül a Redl kastély mellett áll a római katolikus Szent Anna-kápolna. A neogót stílusú templomot az egykori házi kápolna alapzatára Wágner Károly tervei alapján építettek neogót stílusban 1893-1905 között, amelyet július 5-én Szent Anna tiszteletére benedikálnak. A köveket és a márványt helyben faragták, csiszolták Karlo Sporeni olasz szobrászművész faragta ki. A színes üvegablakokat Olaszországban festették és égették ki. A templom tetejét színes majolika fedi, melyet Zsolnay Villmos pécsi gyárában készítették, a főbejárat felett látható a majolika feltalálojának, Lucca della Robbiának Madonna-kópiája.

A templom tornya 35 méter magas. A gót építészet elemeit magán viselő torony homlokzat felőli részeit az apostolok és Szent Márk evangélista kőből faragott szobrai díszítik. Felső része gazdagon csipkézett kőfaragás, kúszó levelekkel mintázva. A főtorony mellett több kisebb díszítőtorony is épült. A kőfaragásokat és a puhakőből készült szobrokat – így az apostolokét is – magyar szobrász készítette, akinek nevét sajnos nem tudjuk bizonyosan. Az attika falakon díszköpőket láthatunk, amelyek állatokat ábrázolnak, s mindegyik más állatot mintáz.

A főoltáron lévő Szent Anna- és Szűz Mária-faszobor Francz Tarella tiroli szobrász alkotása. A szószéket tartó csavart oszlop igen értékes porfírból készült. A templom legértékesebb tárgyai: a Szent Anna-ereklyetartó, az 1653-ban Antwerpenben készült, vörös bársony kötésű misekönyv, valamint az ébenfa feszület elefántcsont Krisztus-testtel. A templom homlokzatán Luca Della Robbiának, a majolika feltalálójának Madonnát ábrázoló dombormű-kópiája látható.

A templomból számtalan kegytárgy maradt az utókorra, jelenleg Kalocsán az érsekségben őrzik őket. Nagy értékük miatt 1997-ben a berendezési tárgyakat szakszerűen csomagolva Kalocsára szállították állagmegóvás és restaurálás céljából, dr. Dankó László érsek elrendelésére. A templomból összesen 59 darab műtárgy került elszállításra.
A gótikus stílusú templom építése Szűz Mária és Szent Anna tiszteletére már 1863-ban elkezdődött, de 1892-ben kibővítették, 1905-ben megáldották, végül 1912-ben felszentelték.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *