Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2715Római katolikus templom

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

Cím 9317 Szany, Kossuth utca
GPS koordináta
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Győr-Moson-Sopron

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-01-28 - Látogatás dátuma: 2008-01-20 - Utolsó módosítás: 2008-01-28A barokk műemlék templom, 3 hajós, 3 tornyú, főhajóját 1767-ben Zichy Ferenc győri püspök építette. 100 évvel később, 1867-ben dr. Zalka János győri püspök a tornyot magasabbra építette, ugyanakkor a mellékhajókkal nagyobbítatta a templomot és a mellékhajók sarkain két kisebb tornyot emeltetett. 1928-ban Pandúr József és Borsa Antal festették ki, a freskók Takács István alkotásai s 1962-63-ból valók. A homlokzat közép- és oldalprizalitos, s övpárkányát félköríves fríz zárja le. A két saroktorony és a 46 méter magas középtorony között félköríves frízzel díszített oromszárnyak húzódnak. A középtornyot lezáró, a középen szögben felfutó órapárkány felett emelkedik a csillagdíszű, vaskeresztben végződő, párnatagos, laternás bádogsisak. A laternán és a toronyszobába körül félköríves ablakok nyílnak, úgyszintén az alsó emeleten is. A középtorony két szintje között, a félköríves fríz felett tagolt övpárkány húzódik. A saroktornyok órapárkánya azonos kiképzésű a középtoronyéval. A sisaknál hiányzik a laterna, nincs óraszámlap a félköríves ablakok között, alattuk azonban kisebb, szögletes falnyílás húzódik. A középrizalitba nyíló félköríves ajtó két oldalán egy-egy toszkán oszlop és pillér-pár emelkedik. A párkányzat középen oromszerűen kiválik s a csúcsán kereszt nyugszik. Az ajtó feletti mezőben helyezkedik el dr. Zalka János címere.

A kapuzat mellett kváderezett lizénák futnak fel. A kapu felett körablak, oldalt pedig két-két félköríves ablak van. Az oldaltornyok alá félköríves ajtók nyílnak.

Az egész mennyezet csehsüveg-boltozatos. A gazdag faragású főoltár 1700 körül készült, a tabernákulum pedig 1750-ben. A "szent kereszt feltalálása" című, értékes főoltárképet Ludwig Beyfuss festette 1855-ben. A szószék mellvédjét fonatok, valamint Szent Péter és Szent Pál domborműve díszíti. (A képre kattintava megnézheti nagyobb méretben!)
A szépen faragott padok 1758-ból valók. Egy aranyozott ezüstkelyhet Keresztély Ágost adományozott a XVIII. század elején a templomnak, egy másik ezüst kelyhet pedig Boros István, a vasvári káptalan nagyprépostja, aki egy időben szanyi plébános volt. Pálla Antal históriája szerint a templomban őriztek egy aranyozott rokokó ereklyetartót, amely 1770-ben készült. Az egyik győri püspök kapta emlékül egy jeruzsálemi főpaptól s a szanyi templomnak ajándékozta. Az ereklyetartó őrzi krisztus keresztjének egy kis szálkadarabját, s erről az ereklyetartóban hivatalos írást is találunk. A templom homlokzatán helyezték el az I. világháború 140 áldozatának két névtábláját. A fekete márványból készült táblák alkotója a soproni Hild Lipót. A templom körüli téren minden egyes hősi halott emlékére elültettek egy-egy fát. Ezek gondozói a harcmezőn elesettek hozzátartozói.

Az eredeti orgonát Juranics Antal készítette. Ennek fémsípjai az I. Világháború során hadi célokra elvitték. 1924-ben új, egymanuálos orgonát készített az Angster József és fia cég. Az 1970-es években az orgona, sőt a harangok is működtetésének a villamosítása is megtörtént.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *