Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 5702Pelyhe Pince - tufa faragás

Kategória Múzeum , Nevezetes

Kép album megtekintése

Cím 3414 Bükkzsérc, Felső Pincesor 37.
GPS koordináta N 47.946545,E 20.507145
Régiół Észak-Magyarország
Megye Borsod-Abaúj-Zemplém

Internet:

http://www.pelyhepince.hu

e-mail:

info@pelyhepince.hu

Telefon:

70/310-8519 Pelyhe A

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Egresi János , fényképezte: www.pelyhepince.hu - Felvitel dátuma: 2008-01-21 - Látogatás dátuma: 2008-06-29 - Utolsó módosítás: 2014-05-13Forrás: http://www.pelyhepince.hu
Megközelíthetőség
"Bükkzsérc" község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Bükki Nemzeti Park déli határán, Miskolctól 30 kilométerre délnyugatra, Egertől 25 kilométerre északkeletre található, a Bükk hegység egyik déli irányú völgyében. A községen át folyik a Cseresznyés-ér.
Megközelíthető a 3-as főútról, vagy az M3-as autópályáról Mezőkövesdnél letérve, Bogácson majd Cserépfalun át jutunk a településre. Vezet egy út a hegyeken át Répáshutáról is, de ez engedélyköteles erdészeti út. Autóbusszal Egerből, Noszvajon át az Agria Volán, Mezőkövesdről a Borsod Volán üzemeltet járatot a faluba.

Présház, Pincemúzeum
2006. augusztus 18-án nyílt meg a Pelyhe-féle magánmúzeum Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Bükkzsércen.

Az 1865-ben épült présház felújítási munkálatait a Pelyhe család 2000-től kezdte meg. A volt Katolikus Egyházi tulajdonú pincében láthatók Magyarország első zsűrizett tufapince faragásai, amelyet a helyi lakosú Soltész Sándor tufafaragó mester készített. 2006. februárjában a Népi Iparművészeti Osztály mindhárom alkotást zsűrizésre méltónak találta. A faragásokat a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársa is megtekintette. A vidék több borpincéjében találhatóak szép, faragásos pincék, amelyek a vidék turisztikai látványosságait növelik.

A Pelyhe Pincében lévő faragások életnagyságú alkotások (2mX6m, és 2mX4m nagyságúak), amelyek a szőlőművelés jeleneteit mutatják be. A pince fölötti présházban magánmúzeum nyílt a bor,-szőlő feldolgozás eszközeivel. A présházhoz hozzáépített félkör alakú épületben található tájjellegű (3 funkciós) kemence köré kerültek a régmúlt sütő-főző edényei, régi falvédői. A tárgyak neve mellett megtalálható az adományozó neve, a település neve, illetve a gyűjtött tárgy kora is. A kemencében különleges tájjelegű finomságok szoktak készülni.

A magánmúzeumot 2006. augusztus 18-án Jéger Károly mezőkövesdi Atya, szentelte fel, illetve a kiállítást, dr. Barsi Ernő néprajzkutató nyitotta meg a sályi kórus gyönyörű előadásával.

Forrás: http://www.turizmusonline.hu/cikkek/cikk.php?id=10134
Minőségi Borok Készítő és Tároló Helyei [2008-03-31 10:28:50]

2008. március 28-án hirdették ki Miskolcon, a város dísztermében a Minőségi Borok Készítő és Tároló Helyei pályázat eredményeit.

A pinceprogramra, amelyet a Kertbarátok Észak-magyarországi Regionális Szövetségének elnöke, Deák Imre hívott életre, három borvidékről (Tokaj-Hegyalja, Eger, Bükkalja) összesen 78 pályázó jelentkezett. A pincéket 110 pontos rendszerben értékelték, amely alapján „szép pince”, „minta pince”, „kiváló” és „különlegesen kiváló” minősítésű pincediplomákat osztottak ki. A nevezők közül 41 pince érdemelte ki a kiváló minősítést, 25 lett minta pince, 10 pedig szép pince.
A különlegesen kiváló minősítésű pincediplomát két pincészet nyerte el, a Bükkzsércen található Pelyhe Pince Pincemúzeum és a tarcali a Pataky Borporta. (Képünkön: a tardi népviseletben lévő Pelyhe házaspár, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója, Orosz István és a Kertbarátok Észak-magyarországi Regionális Szövetségének elnöke, Deák Imre)

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *