Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4160Tari László Múzeum

Kategória Múzeum

Kép album megtekintése

Cím Csongrád, Iskola u. 2.
GPS koordináta N 46.710968,E 20.132380
Régiół Dél-Alföld
Megye Csongrád

Internet:

http://www.mfm.u-szeged.hu/index.php?id=muzeumaink-csongrad

e-mail:

jukaroka@freemail.hu

Telefon:

63/483-103

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Egresi János , fényképezte: Nagy Zsolt - Szentes - Felvitel dátuma: 2008-01-07 - Látogatás dátuma: 2008-01-07 - Utolsó módosítás: 2008-04-15A várostörténet és a helyi hagyományok bemutatása mellett a kubikosélet emlékeinek gyűjtését tekinti egyik főfeladatának a múzeum.
A gyűjtemény legértékesebb darabjai közt tartják számon a 3200 darabból álló ellésmonostori leletanyagot, Kossuth Lajos kilenc levelét, Lőcsey Árpád vándorfényképész hagyatékát és a kisipari műhelyberendezéseket.
A múzeum a kubikosság bemutatását tekinti egyik fő feladatának. Ez a foglalkozás a XIX. század második felében meginduló nagyarányú folyószabályozási munkák során ott alakult ki, ahol a legádázabb harcot kellett vívni a vízzel, vagyis a Dél-Tisza mentén. A kubikos elnevezés a kitermelt föld mennyiségének egységéből (1 kubik = 6,86 köbméter) származik. A speciális gyűjtemény sok ezernyi nincstelen földmunkásnak állít emléket, akik ásóval, lapáttal, csákánnyal, talicskával, kubikoskordéval 6,3 millió katasztrális holdnyi területet tettek szántóföldi művelésre alkalmassá. Összesen 717 új mederszakaszt ástak, 1716 km hosszúságban. A Duna, a Tisza és mellékfolyóik mentén 6300 kilométer hosszú töltés készült el. A századfordulóra ezen kívül 17 ezer km vasútvonal és 58 ezer km út állott készen a történelmi Magyarországon.
Az évtizedekig tartó munkák során alakult ki a kubikosok egységes rétege, melyet azonos származás, életmód és műveltség jellemzett. Az egy faluból származó kubikosok bandába verődve szegődtek el dolgozni. A "bandagazdát" maguk közül választották, ő szegődtette el a csapatot munkára, számon tartotta a munkateljesítményt, kiosztotta a fizetést. Mint szervezett közösségben élő és világlátott emberek átmenetet jelentettek a parasztság és a munkásság között: a századforduló "viharsarki" agrármozgalmait ők alapozták meg.
A korábban különböző intézményekben, iskolákban őrzött múzeális értékű leletek, tárgyak, könyvek az 1956 októberétől működő városi múzeumba kerültek, ahol régészeti, helytörténeti és néprajzi gyűjtemények alakultak ki. Ezek mai nagysága egységenként 10-12 ezres nagyságrendű. A múzeum 1989-ben vette fel Tari László fogorvos, amatőr helytörténész nevét. Az 1956-ban alapított múzeum névadója Tari László (1901-1981) helyi születésű fogorvos, akinek régészeti, néprajzi és helytörténeti kutatásai és gyűjtőmunkája révén számottevően gazdagodott az intézmény. Az épület falán látható, domborműves emléktábláját Lantos Györgyi készítette.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *