Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 1898Nagyboldogasszony római katolikus templom

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

Cím 6775 Kiszombor, Szent István tér 2.
GPS koordináta N 46.187195,E 20.425309
Régiół Dél-Alföld
Megye Csongrád

Internet:

e-mail:

Telefon:

62/297-050

Megjegyzés:

Bejelentkezéssel látogatható: Plébániahivatal

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-01-06 - Látogatás dátuma: 2010-03-26 - Utolsó módosítás: 2010-03-26A község főtere műemlékileg védett, ezen belül nemcsak magyarországi, de európai kitekintésben is egyedülállóan különleges műemlék a hatkaréjos Rotunda. A feltehetőleg a XIII. század legelején épített, s XIII-XIV. századi freskókkal ékesített körtemplom az elmúlt századok többszöri átépítését követően ma már ismét eredeti állapotában fogadja az érdeklődőket.

Nagyboldogasszony tiszteletére szentelt templom leválasztott hajdani szentélye, az Árpád-kori körtemplom Csongrád megye egyik legjelentősebb román kori emléke.
Hasonlóan a többi, kívül henger alakú, belül hatkarélyos, téglából készült templomhoz (Gerény, Karcsa) a XII-XIII. század fordulóján épülhetett, feltehetően a johannita lovagrend közreműködésével. A hatosztásúra szerkesztett térkompozíció, mely a régi keresztény és mohamedán világban bajelhárító jelkép volt, Kaukázus vidéki előképekre utal. A kb. 8 méter átmérőjű rotunda falfelületét egykor sűrűn elhelyezkedő faloszlopok díszítették. Bejáratát a fal síkjából kissé előrelépő kapuépítmény tette hangsúlyossá, amelyhez további 5x5 méteres, téglából rakott épület csatlakozott. A belső tér - az eredeti mélységére lesüllyesztett (1,13 m) járószinttel - lenyűgözi a látogatót. A keskeny ikerablakok között életfát jelképező, kidomborodó díszítés látható. A fülkék közti keskeny faloszlopokról induló bordás boltozat a tatárjárás után készülhetett, amikor IV. Béla az egresi cisztereket a templom újjáépítésére utasította.

A román stílusú körtemplomhoz 1744-ben kápolnát építettek, amit a templom újabb, 1776. évi bővítésekor hajóvá alakítottak át. A mai, leválasztott, neoromán hajót és tornyot 1910-ben emelték, Csányi Károly tervei alapján. A háztemplom főoltára mögötti karéjban különböző korú freskók három rétegét találták meg 1939-ben.

A főtéren a templom közelében egy szép díszkutat találunk, amelyre 1997-ben került a restaurált 18. századi Nepomuki Szent János-szobor.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *