Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4330Boldogkővár

Kategória Vár

Kép album megtekintése

Cím 3885 Boldogkőváralja
GPS koordináta N 48.344820,E 21.232275
Régiół Észak-Magyarország
Megye Borsod-Abaúj-Zemplém

Internet:

http://www.boldogkovaralja.hu/

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-06-19 - Látogatás dátuma: 2008-06-07 - Utolsó módosítás: 2016-04-02Borsod-Abaúj-Zemplén megye északkeleti részén, a Hernád-völgy peremén, a Zemplén nyugati szélén található a település. A Szerencset Gönccel összekötő út mentén fekszik, de megközelíthető vasúton is, a Szerencs-Hidasnémeti vonalon fekszik. A település legfőbb nevezetessége a környező tájak fölé magasodó Boldogkői vár.

Nevét középkori váráról kapta. Első írásos említése a 13. század végére datálható. Sorsa elválaszthatatlan a település északi határában magasodó vára történetétől. A település birtokosai mindig a vár tulajdonosaival együtt változtak.

Boldogkőváralja község felett emelkedő ovális alakú andezittufa hegy tetején az észak-déli irányban elnyúló, szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos Boldogkő vára emelkedik a magasba. A boldogkői vár története meglehetősen bonyolult, és a fennmaradt oklevelek szerint is nehezen követhető. A vár építésének pontos idejét nem ismerjük, de az bizonyos, hogy a tatárjárás után épült. Mint erődítmény a kassai utat és a Hernád völgyét védte.

A vár jelenleg az Önkormányzat kezelésében van. 2002-ben újabb nagy rekonstrukciós munkálatok és ásatások kezdődtek a várban. A vár látványa megváltozott: két torony védőtetőt kapott (a kaputorony és a déli torony) az alsó udvar falán körben körülbelül 100 m hosszú gyilokjáró épült, amelyről nagyszerű kilátás nyílik a lőréseken át a nyugati, illetve az északi irányba. Az "oroszlánsziklán" egy sziklakijáró épült. Ezeken kívül történt egy nem kevésbé jelentős, de kívülről nem látható átalakítás is. A vár pincéjének és a vár borozónak föld alatti összekötése (20 m szintkülönbség). Ezáltal lehetővé válik, hogy a látványosságok megtekintése után a fáradt érdeklődő egyenesen a hűvös várborozóba jusson. A Boldogkői vár így most már teljesen megújult formában várja az ide érkező turistákat.

/www.civertan.hu

Látnivalók:

  • 1281-ből való Boldogkői vár romjai

  • A vár pincéjében, Borsos István (nyugd. Gim. Ig.) szobrai tekinthetők meg

  • A palotaszárnyban, miniatűr Történeti ólomkatona kiállítás, terepasztalon mutatja be az 1240-es muhi csatát, valamint itt található az ásványkiállítás

  • A Vár parkolója mellett egy középkori étterem várja a kedves látogatókat


/www.civertan.hu

Festői környezetben, többszáz éves falak között várja vendégeit a középkori hangulatot idéző étterem, pince. Bőséges étel- és ital választékból ki-ki megtalálja a szájízének megfelelőt. különlegességként korhű ómagyar ételek is megtalálhatóak az étlepon. A személyzet középkori kórhű ruhákban szolgálják fel a finomságokat.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *