Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 7479Pallavicini (jószágigazgatói lakhely) kastély

Kategória Kastély , Múzeum , Rendezvényközpont

Kép album megtekintése

Cím 6762 Sándorfalva, Szabadság tér 6.
GPS koordináta N 46.360220,E 20.098552
Régiół Dél-Alföld
Megye Csongrád

Internet:

http://www.vendegvaro-sandorfalva.hu/

e-mail:

sfalvakultura@gmail.com

Telefon:

+36/62/251-291

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2012-04-22 - Utolsó módosítás: 2015-02-15Az Önkormányzat Európai Unios projekt keretében két épületet újított fel.

  • A Budai Sándor Emlékházban Citeramúzeumot,
  • a Pallavicini kastélyban a kulturális turizmus követelményeinek a megfelelően komplex bemutató- és rendezvényteret alakít ki.
A Pallavicini kastély az EU-s támogatásnak köszönhetően mintegy négy éves felújítási munkát követően a Sándorfalvi Kulturális Központnak ad helyt, az átadásra 2011. december elején került sor.

A település és a kastély története
Forrás: http://www.sandorfalva.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=95&Itemid=71
http://hu.wikipedia.org/wiki/Sándorfalva

Sándorfalva település a megyeszékhelytől (Szegedtől) 12 km-re északra található.
Algyő 1702-1733 között kincstári birtok volt, majd az Erdődy család tulajdnonába került a Mindszenttől Algyőig terjedő terület. Az Erdődy család tagjai keveset törődtek a gazdasággal, adósságaik miatt a birtokot elzálogosították, majd 1803-ban eladták a Pallavicini családnak.

A falu jelentőssége akkor nőtt meg, amikor őrgróf Pallavicini Károly özvegye, gróf Zichy Leopoldina az uradalom központját Algyőn rendezte be. Kastélyt, tiszti lakot, majorokat építtetett és innen irányították nagyon átgondoltan a Mindszent-Algyői hitbizományi uradalmat.
A Pallaviciniek magyarországi birtokai közel hetvenezer holdat tettek ki. Zichy Leopoldina unokája, Alfonz 1870-ben áthelyezte az uradalom irányítását az újonnan alapított településre, Sövényházára (ma Ópusztaszer).

Az 1879. március 7-ére virradóan, a nagy tiszai árvíz következményeként Algyő nagy része elpusztult. Az árvizet követően, őrgróf Pallavicini Sándor 300 kh területet ajánlott fel a település újraépítéséhez, ehhez 597 ingyen háztelket parcellázott uradalmának délnyugati sarkában az árvíz sújtotta Algyő lakóinak. Az árvízkárosultak közül több száz környékbeli szegényparaszt élt a lehetőséggel, az új települsét az örgrófról, Sándorfalvanak nevezték el.

A Pallavicini kastélyt az 1879-et követő években éíptették, a jószágigazgató lakhelyeként szolgált.
Az 1919-es Tanácsköztársaság idején a Vörös Örség székhelye volt. A II. Világháborút követő az államosítást követően óvodát helyeztek el az épületben, majd iskolát.


Sándorfalva települést 2002-től több ütemben megújították, így sor került a főtér megújítására is.
A település 2005. július 1-jei hatállyal városi rangot kapott a köztársasági elnöktől.

A város neves szülötte Budai Sándor citerakészítő, a népművészet mestere, lapítója volt az országos hírű helyi citera együttesnek, csikófejes citeráin még ma is sokan játszanak.a
A felújításra került Budai Sándor Emlékházban, Magyarországon egyedülállóan Citeramúzeum-ot hoztak létre.

Idézet:http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/fejlesztesek_sandorfalvan_elkeszult_a_kastely_es_az_emlekhaz/2194865/
"2010.12.02. 09:46 - Sándorfalva - Befejezték a sándorfalvi Pallavicini-kastély és a Budai Sándor Emlékház átalakítását.
A helyi önkormányzat a Dél-alföldi Operatív Program keretében meghirdetett Versenyképes Turisztikai Termékek és Attrakciófejlesztés című pályázaton nyert 165 millió 479 ezer forint uniós támogatásból és több mint 40 millió forint önkormányzati saját erő befektetésével valósította meg a projektet. A Pallavicini-kastély helytörténeti és időszakos kiállításoknak ad helyet, emellett hangulatos kávézó várja majd az ide látogatókat. A citerakészítés mesterének, Budai Sándornak az egykori otthonából emlékházat alakítottak ki, benne egy Európában egyedülálló citeratörténeti kiállítással."


Forrás: http://www.vendegvaro-sandorfalva.hu/hu/sandorfalva/pallavicini-kastely.html
http://www.sandorfalva.hu/
A Pallavicini Emlékszobában állandó kiállítás mutatja be az őrgrófi Pallavicini család történetét és mindennapjait felidéző emléktárgyakat, bútorokat és dokumentumokat. A kiállítás egyedülálló, mivel másutt nem tapasztalható részletességgel mutatja be a dél-alföldi arisztokrácia, a Mindszent-algyői uradalom és a grófi család, valamint az alkalmazásukban élők egykori életét.
A Pallavicini Kastélyban kaptak méltó helyet Budai Sándor népművész naiv festményei, és Sándorfalva Díszpolgárainak tablói.
A felújított kastély Díszterme időszaki kiállításoknak biztosít helyet, ezen kívül bálteremként, konferenciák helyszíneként és komolyzenei koncertek számára alkalmas akusztikája miatt hangversenyteremként is funkcionál, illetve házasságkötések illő helyszíne.
Bemutató anyagok: http://www.vendegvaro-sandorfalva.hu/hu/letoltesek.html

Érdekesség: A szilvásváradi La Contessa Kastélyhotel**** lakosztálya a Sándorfalva megalapítójának Pallavicini Alfonz Károly édesapjának, Pallavicini Sándor örgrófnak a nevét kapta.

A Pallavicini Kastélyban kaptak méltó helyet Budai Sándor népművész naiv festményei, és Sándorfalva Díszpolgárainak tablói.

A Kastély Díszterme biztosít méltó környezetet időszaki kiállításaink során a helyi vagy Sándorfalvához kötődő alkotók, képzőművészek, kézművesek munkáinak, néprajzi tárlatoknak.

A nagyméretű terem elegáns bálteremként, konferenciák helyszíneként és komolyzenei koncertek számára alkalmas akusztikája miatt hangversenyteremként is funkcionál, illetve házasságkötések illő helyszíne.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai
fogas janos: Keresem nehai Mezei Jozseffel k kapcsolatos barmilyen informaciot, aki kb.20 evig dolgozott a birtokon s o epitette azokat a lakasolat, amiben az uradalom golgozoi laktak a ket vilaghaboru kozott.Mindszenti lakos volt. A Horvat Gyula utcaban lakott csaladjaval.En az unokaja vagyok. Mikor az uradalombol eljott, 16 szekernyi vagyonnal jott el . Leanya Mezei Maria a falubeli Fogas Janoshoz ment felesegul, akieke volt a mais mukodo Erzsebet vendeglo. Fogas Janos

www.kastlyok.hu  * Start  *