Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4718Nádasdy - Eszterházy várkastély (Léka) - Hotel Ritterburg - Léka (Lockenh

Kategória Kastélyszálló , Múzeum , Várkastély

Kép album megtekintése

Cím Lockenhaus
GPS koordináta N 47.403752,E 16.424561
Régiół Kelet-Ausztria
Megye Burgenland

Internet:

http://www.ritterburg.at/

e-mail:

burg.lockenhaus@wellcom.at

Telefon:

+42 02616-2394

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-11-02 - Látogatás dátuma: 2018-04-07 - Utolsó módosítás: 2018-04-08Léka (Lockenhaus) a Kőszegi-hegyek lábánál, a Gyöngyös-patak (Güns) völgyében fekszik.
Legfőbb nevezetessége a vár (Ritterbug), amely a Gyöngyös pataktól körülvett sziklára épült a XIII. század elején, és mint királyi vár az osztrák betörések ellen védte az egykori Magyarország határát.

A települést 1242-ben említik először (a vár megvédte a települést a tatár betörésektől), majd 1256-ban Leuca néven említik. A várnak IV. Béla király idején az osztrák-magyar határharcokban fontos szerepe volt. A vár a Németújvári grófok (Kőszegi grófok) tulajdona lett. 1337-ben Lackfi erdélyo vajda, Károly Róbert nevében elfoglalta a várat, aki azt a királyi birtokhoz csatolta.
Végül Zsigmond király ajándékozta el 1390-ben a Kanizsaikanak, akik mésfél száz évig bírtokolták. 1490-ben a Mátyás király halálát követő zavaros politikai helyzetet kihasználva, I. Miksa német király foglalta el a várat, de a behódoló Kanizsai-testvérek tulajdonában hagyott.

A vár Kanizsai Orsolya hozományaként a többi Kanizsai-birtokkal együtt 1535-ben Nádasdy Tamás (1498-1562) tulajdonába került, és így másfél évszázadra a Nádasdy-családé volt. A Nádasdy család sokat fordított a vár javítására és bővítésére. Nádasdy Tamás 1533-ban bírtokára telepítette a törökök elől menekülő horvátokat. A várat 1605-ben a török eredménytelenül ostromolta. Nádasdy Tamás Egerváron halt meg, de hamvait 1669-ben haza szállították és a főtéren lévő templomban lévő családi kriptában helyezték el.

Nádasdy Tamás fia, Nádasdy Ferenc (1555-1604), nagy szerepet játszott a maygar evangélikus egyház szervezésében. Nádasdy Ferenc unokája (szintén Ferenc) hatalmas vagyont gyűjtött és az országbírói métoságig emelkedett. 1636-ban Ő felépíttette fel az alsóvárat (amely ma szálloda). 1671-ben a Wesselényi-féle összeesküvésben való részvételéért Bécsben lefejezték. Hamvai szintén a lékai sírboltban nyugszanak.

1676-ban közel három évszázadra az Eszterházyak szerezték meg a várat.

A vár a XIX. században már romos állapotba került, egy részét 1902-1906 között Esterházy Miklós herceg (1869-1920) javíttata ki. Végül 1968-ban Paul Anton Keller író vásárolta meg az Esterházy családtól, aki múzeumot és szállót rendezett itt be. Az új tulajdonos minden vagyonát a vár helyreállítására fordította.
A vár 1980 óta a Prof. Paul Anton Keller Alapítvány tulajdona, egyben 1981 óta a felsőpulyai járás kulturális központja. A felújítási munkák eddig 15 millió eurót (3,7 milliárd forint) emésztettek fel.

A vár két tornya közül a keleti, négyszögletes Kápolnatorony a 13. században épült. Faragott ablakai kora gótikusak. A kápolna ablakmélyedéseiben korai falfestmény-maradványokat is találtak. Az ötszögletű Öregtorony föld alatti részében volt a vár börtöne. A lovagterem is 13. századi eredetű.

A vár az 1906-os és 1956-os helyreállításoknak köszönhetően ma is teljes épségben áll, de berendezése 1945-ben nagyrészt megsemmisült. Az I. világháború alatt egy hadifogoly orosz tábornok lakott a várban. A II. világháborút követően az osztrák államszerződés aláírása és a megszálló szovjet csapatok kivonulása után, 1968-ban Paul Anton Keller osztrák író vásárolta meg a várat és sokat tett helyreállításáért. A fellegvárban gyógyintézetet, az elővárban pedig panziót alakított ki.

1980-óta a Prof. Paul Anton Keller-Alapítvány tulajdonában van. Az alapítvány vagyonából az épületeket fokozatosan renoválták, történeti múzeumot, koncerttermet alakítottak ki. Restaurálták a gótikus várkápolnát és a lovagtermet. Vendéglőt, vendégszobákat, szállodát létesítettek benne. A várban természetrajzi múzeum is működik, melyet Huszty Ödön ornitológus hercegi magántitkár alapított.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *