Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 5242Kerka vár - Lenti

Kategória Vár , Nem látogatható, Elhagyott (romos) épület

Kép album megtekintése

Cím 8960 Lenti, Dózsa György utca 26.
GPS koordináta N 46.626187,E 16.551200
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Zala

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2013-05-23 - Látogatás dátuma: 2007-05-25 - Utolsó módosítás: 2013-05-23A hajdani lenti vár helyén és anyagának felhasználásával emelték a XVIII. században a barokk stílusú, L alakú magtárat. A Kerka folyó felőli szárny eredeti: jól felismerhető bástyafal lőrésekkel.

A boltíves pincében is sok középkori részlet maradt fenn. A vármaradványok régészeti feltárása és állagmegóvása megtörtént, de a hasznosítására készített tervekből eddig semmi sem valósult meg. A valamikori várárok helyén félkörívben kis horgásztó öleli körül a várat.

2012. október 07., 07:18 szerző: Gyuricza Ferenc
Forrás: http://zaol.hu/hirek/uj-tulajdonosra-var-a-lenti-var-1385377
A legviharosabb évszázadokban sem jutott az ellenség kezére, ma mégis külföldi tulajdonban van a lenti vár. A város szélén álló épület hasznosításának kérdése az elmúlt két évtized során többször is napirendre került, ám eredmény nélkül.

(Forrás: Tantalics Béla lenti helytörténész)
Első említése egy 1278-ból való oklevélen olvasható, Szent László az akkor Nemthynek nevezett birtokot Lindua, azaz Lendva várával együtt Haholt bánnak adományozta. Ebből a forrásból azt olvashatjuk ki, hogy Lenti vára romos állapotban volt, de már létezett.

A lenti vár jelentősége a török korban, a magyarok által bevehetetlennek hitt Kanizsa 1600- as eleste után értékelődött fel, még országgyűlési határozatok is születtek a megerősítéséről. A 1618. évi 35. törvénycikk elrendelte hogy Lenti mint Stíria védbástyája elsőrangú erősséggé emeltessék. Az itteniek feladata a Radkersburg felé tartó török hadak feltartóztatása volt. Olyan sikeresen tették, hogy a vár, amelyet többszörös vízgyűrű vett körül, sosem került az ellenség kezére.
A vár tulajdonjogával ma egy német család rendelkezik. Eladása a rendszerváltás utáni első ciklus során két részletben történt, előbb egy osztrák vállalkozó akarta megvenni, végül azonban mégis Konrad Straubinger kezébe került az önkormányzat által előtte már felújíttatott épület. A vételárat az akkoriban éppen fellendülőben lévő turizmus, elsősorban a gyógyfürdő fejlesztésére fordították.
A vár közel húsz évvel ezelőtti eladása máig vitatott kérdés Lentiben.

Az épület gazdátlanságát részben a tulajdonos súlyos betegsége, majd halála okozta. Konrad Straubinger a kétezres években már túl szeretett volna adni az épületen, 2006-ban, néhány nappal az akkori önkormányzati választások előtt némi reménysugár is mutatkozott. Egy ír vállalkozó, Michael McCarty nemcsak a vételi szándékát jelentette be, de hasznosítási tervekkel is előállt. A beruházás azonban elmaradt, ezért sokan választási fogásként értelmezték.

Az ír befektető más ingatlant is vett Zalában, többek között az egyik zalacsányi katélyt, illetve a lenti E-on épületet is. Terveit a gazdasági válság miatt nem tudta megvalósítani, az ír bankok ugyanis nemzeti érdekből a külföldön megvalósítandó beruházásokhoz nem adtak hitelt, csak az Írországban tervezett fejlesztéseket támogatták. A lenti vár ma is eladó. Konrad Straubinger halála után lánya és özvegye örökölte az épületet, akik azonnal felkínálták megvételre. A családdal kapcsolatban álló magyaroktól úgy tudjuk, 400 ezer euró körüli áron számolják az épület piaci értékét.

A lenti vár hányatott sorsa azért is szívszorító, mert van jó példa arra a térségben, hogy értelmes elgondolások mentén a hasonló történelmi épületekkel lehet mit kezdeni. Szécsisziget az ottani Andrássy–Szapáry-kastély felújításának, valamint az azt követő beruházásoknak köszönhetően a határ menti térség egyik kedvelt idegenforgalmi célpontja lett. A felújítása előtt a lenti várnál jóval rosszabb állapotú, mondhatni, romos kastély ma már nemcsak rendezvények helyszíne, de szálláshelyek is találhatók benne. Az idegenforgalmi szakemberek szerint, ha a kastély kínálatát olyan adottságokkal lehetne társítani, mint amilyenekkel gyógyfürdője és körzetközponti szerepe okán Lenti rendelkezik, könnyen a régió ékszerdobozává válhatna.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *